Με το ένα πόδι στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου. Αν δεν παραιτηθεί μέσα στη μέρα, όλα δείχνουν ότι αύριο η Βουλή θα αποφασίσει την καθαίρεσή του· πλέον υπέρ τάσσεται και το κόμμα του, παρά την αρχική στήριξη που του παρείχε.
«Αν παραμείνει στη θέση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν ακραίες ενέργειες, παρόμοιες με την κήρυξη στρατιωτικού νόμου, κάτι που θα έθετε τη Δημοκρατία της Κορέας και τους πολίτες της σε μεγάλο κίνδυνο», είπε ο επικεφαλής του Κόμματος για τη Λαϊκή Εξουσία, Χαν Ντονγκ Χουν.
Ανέφερε επίσης πως έχει στα χέρια του «αποδείξεις» ότι ο πρόεδρος απαίτησε να συλληφθούν πολιτικοί τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη και έστειλε ειδικές δυνάμεις στη Βουλή, προτού αναγκαστεί να ανακαλέσει το μέτρο, υπό την πίεση του κοινοβουλίου και πολιτών που βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν.
Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο βουλευτή Τζο Σενγκ-λε, υλικό από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος της Βουλής υποδεικνύει πως οι στρατιωτικοί ήθελαν να συλλάβουν τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο του Σώματος. Η πληροφορία αυτή διαψεύδεται από την Προεδρία, η οποία τονίζει ότι δεν υπήρξαν διαταγές σύλληψης.
Η πρόταση για την αποπομπή του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ κατατέθηκε από την αντιπολίτευση – για να περάσει απαιτούνται μίνιμουμ 200 ψήφοι. Το κυβερνών Κόμμα για τη Λαϊκή Εξουσία έχει 108 έδρες, έναντι 192 της αντιπολίτευσης. Την ώρα της συνεδρίασης (19:00 ώρα Νότιας Κορέας· 12:00 ώρα Ελλάδας) δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να βρίσκονται στους δρόμους της Σεούλ.
Εάν ο πρόεδρος παυθεί από τη Βουλή δεν θα είναι πλέον σε θέση να ασκεί τα καθήκοντά του ως την οριστική αποπομπή του με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Αν οι δικαστικοί δώσουν πράσινο φως, θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν εντός το αργότερο εξήντα ημερών.
Στο μεσοδιάστημα την εξουσία θα ασκεί ο πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου.
Ο Γιουν Σοκ-γελ, εκτός πολιτικής σκηνής από το πρωί της Τετάρτης, είναι αντιμέτωπος με έρευνα για «ανταρσία». Σε μια μη αναμενόμενη κίνηση, το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) ανακοίνωσε πως κηρύσσεται στρατιωτικός νόμος, κατηγορώντας την αντιπολίτευση πως αποτελείται από «δυνάμεις εχθρευόμενες το κράτος», με φόντο τις διαφωνίες που εμποδίζουν την κύρωση προϋπολογισμού ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία βασικών κρατικών υπηρεσιών.
Δικαιολόγησε το μέτρο επικαλούμενος την ανάγκη «προστασίας της φιλελεύθερης Νότιας Κορέας από τις απειλές που εγείρονται από κομμουνιστικές βορειοκορεατικές δυνάμεις».
Όμως, παρά την περικύκλωση του κοινοβουλίου από το στρατό, 190 βουλευτές μπόρεσαν να μπουν στο κτήριο μέσα στη νύχτα –σε κάποιες περιπτώσεις με… περιπέτειες–, και να εγκρίνουν ομόφωνα ψήφισμα που απαιτούσε να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος. Ταυτόχρονα βοηθοί κοινοβουλευτικών εμπόδισαν τις ειδικές δυνάμεις να εισέλθουν στην αίθουσα φράζοντας τις εισόδους με έπιπλα.
Ο αρχηγός των ειδικών δυνάμεων της Νότιας Κορέας, ο Κουάκ Τζονγκ-γκουν, έχει αποκαλύψει πως του δόθηκε διαταγή από τον πρώην υπουργό Άμυνας να «βγάλει σέρνοντας έξω τα μέλη» του κοινοβουλίου. Από το υπουργείο Άμυνας ανακοινώθηκε ότι ξηλώθηκαν οι στρατιωτικοί διοικητές της Σεούλ, των ειδικών δυνάμεων και της υπηρεσίας αντικατασκοπείας. Επίσης απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα σε 10 αξιωματικούς.