Ως μια γέφυρα μεταξύ ιστορίας, επιστήμης και κοινωνίας, ως έναν χώρο διαλόγου από ειδικούς, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς προκειμένου να εξεταστούν γενικευμένα τα ειδεχθή εγκλήματα που έχουν αναγνωριστεί ως Γενοκτονία σε όλες τις πολύπλευρες εκφάνσεις τους, χαρακτηρίζει το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» ο γενικός συντονιστής της εκδήλωσης και ιστορικός Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου, στις 12:00 στο θέατρο του Ελευθερίου-Κορδελιού «Μίκης Θεοδωράκης». Διοργανώνεται από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», σε συνεργασία με τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.
«Το συγκεκριμένο φόρουμ –όπως και όλες οι αντίστοιχες εκδηλώσεις– αναδεικνύει τη σημασία διατήρησης της μνήμης, και ειδικότερα σήμερα που ζούμε σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Έχει επίσης στόχο να κινητοποιήσει την κοινωνία αλλά και την πολιτική, ώστε να παραμείνει ζωντανός ο αγώνας για την αποτροπή νέων αντίστοιχων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
»Η χώρα μας έχει μια ιδιαίτερη ιστορική και ηθική ευθύνη για την ανάδειξη του θέματος της Γενοκτονίας, επειδή την υπέστησαν οι Έλληνες της καθ’ ημάς Ανατολής», τονίζει στο pontosnews.gr ο Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.
Η 9η Δεκεμβρίου
Το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 9ης Δεκεμβρίου, η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας και πρόληψης του εγκλήματος αυτού. Ορίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου 1948, όταν ψηφίστηκε ομόφωνα από τη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας.
«Είχε μεσολαβήσει ένας πολυετής αγώνας από τον Πολωνοεβραίο νομικό Ράφαελ Λέμκιν, ο οποίος ήταν ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο. Ο Λέμκιν επηρεάστηκε από τις σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους και από το 1933 ξεκίνησε την προσπάθεια να εισάγει στο Διεθνές Δίκαιο μια σύμβαση για τιμωρία αντίστοιχων πράξεων. Δυστυχώς, αυτές οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες.
»Τελικά, έχοντας επηρεαστεί ακόμα περισσότερο από το Ολοκαύτωμα, κατάφερε να εισάγει το 1944 στο Διεθνές Δίκαιο όρο για να περιγράψει την εξόντωση των Εβραίων.
»Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όρος χρησιμοποιήθηκε και στη Δίκη της Νυρεμβέργης. Λίγο μετά θεσπίστηκε η σύμβαση για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος της Γενοκτονίας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 12 Ιανουαρίου 1951», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Σαμουρκασίδης.
Τρίωρο φόρουμ
Το «Φόρουμ των Γενοκτονιών» θα είναι τρίωρης διάρκειας και εισηγητές θα είναι τρία άτομα του ακαδημαϊκού χώρου. Πρόκειται για τους:
• Δρ Δημήτριο Κούρτη, μεταδιδακτορικό ερευνητή και εντεταλμένο διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέμα: «Τα δικαιώματα των διαγενεακών θυμάτων της γενοκτονίας στο Διεθνές Δίκαιο: Μερικές πρακτικές παρατηρήσεις».
• Θεοδόσιο Κυριακίδη, επισκέπτη λέκτορα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και επιστημονικό συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θέμα: «Γενοκτονίες: Καινοτυπίες και μοτίβα».
• Δρ Μεϊχανετσίδη, JCD, μεταδιδακτορικό ερευνητή, διδάσκων Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Θέμα: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1912-1913 Άρνηση, Λήθη, Αποσιώπηση, Μνήμη».
Κατά τον Κωνσταντίνο Σαμουρκασίδη, στο φόρουμ θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, είτε διά ζώσης είτε στέλνοντας το μήνυμά τους, καθώς και πρόεδροι ομοσπονδιών Ποντίων, Μικρασιατών, Θρακιωτών, Αρμενίων, Ασσυρίων κ.ά.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης