Μια ξεχωριστή συναυλία βυζαντινής μουσικής με τίτλο «Από τις Στάχτες της Σμύρνης» παρουσίασε το διακεκριμένο μουσικό σύνολο Cappella Romana στον ιστορικό καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Ορλεάνη.
Υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Λίγκα και του μαέστρου Τζον Μ. Μπουαγιέ, το σύνολο ερμήνευσε βυζαντινούς ύμνους των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας μετά την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.
Συμμετείχαν οι μουσικοί Σπυρίδων Αντωνόπουλος, Νίκολας Μπάμπα, Ρίτσαρντ Μπάρετ, Ντάνιελ Μπάρνετ, Ελευθέριος Χασανίδης, Μπέντζαμιν Εσπάνα, Κωνσταντίνος Κοκενές, Ντέιβιντ Κρούγκερ και Αλέξανδρος Λίγκας.
Με έδρα το Πόρτλαντ του Όρεγκον, το μουσικό σύνολο δραστηριοποιείται από το 1991 και παρουσιάζει έργα χριστιανικής μουσικής της Ανατολής και Δύσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη βυζαντινή παράδοση, ενώ παράλληλα εκδίδει βιβλία για μικρούς και μεγάλους με μεταφρασμένους ύμνους. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική συνδρομή του καθεδρικού ναού της Αγίας Τριάδας της Νέας Ορλεάνης και των μελών του Τάγματος της Αγίας Μαρκέλλας Χίου.
Έλληνες στη Νέα Ορλεάνη από τον 18ο αιώνα
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χώρος της συναυλίας, ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας, κατέχει ξεχωριστή θέση στην Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού – ιδρύθηκε το 1864 και αποτελεί την πρώτη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία στην Αμερική.
Ιστορικά έγγραφα επιβεβαιώνουν την παρουσία Ελλήνων στη Νέα Ορλεάνη από τα μέσα της δεκαετίας του 1700. Μετά την αγορά της Λουιζιάνα το 1803, σε μια πόλη όπου κυριαρχούσαν οι Ρωμαιοκαθολικοί γαλλικής και ισπανικής καταγωγής, η ελληνική κοινότητα, μαζί με άλλους ορθόδοξους χριστιανούς από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, άφησε το δικό της αποτύπωμα στον επιχειρηματικό της ιστό.
Οι κατάλογοι της Νέας Ορλεάνης στις αρχές του 19ου αιώνα καταγράφουν ορθόδοξους χριστιανούς ιδιοκτήτες καφετεριών, ιχθυοπωλείων, καταστημάτων ποτών και μανάβικων.
Το 1803 οι πολίτες αποκτούν επίσης το συνταγματικό δικαίωμα να ιδρύσουν τις δικές τους εκκλησίες, και μέλη της ελληνικής κοινότητας κάνουν τις πρώτες προσπάθειες να εξασφαλίσουν μία τοποθεσία για την κατασκευή μιας ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά δεν το καταφέρνουν αμέσως, καθώς η επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος ήταν δύσκολη πριν από την Ελληνική Επανάσταση.
Το 1864 ο Χιώτης Νικόλαος Μπενάκης, πρόξενος της Ελλάδας και επιτυχημένος έμπορος, παραχωρεί το σπίτι του στη διεύθυνση 2257 Bayou Road για θρησκευτικές Λειτουργίες. Δύο χρόνια αργότερα, το 1866, χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, ανεγέρθηκε η πρώτη εκκλησία στην N. Dorgenois Street.
Σήμερα, μετά από 160 χρόνια παρουσίας, η Αγία Τριάδα συνεχίζει να αποτελεί πνευματικό φάρο για την ελληνική ομογένεια.
Η σημερινή της τοποθεσία βρίσκεται στη λεωφόρο Allen Toussaint, όπου μεταφέρθηκε το 1976, και η ενορία της απαριθμεί 350 οικογένειες.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ