Κινήσεις ώστε να κερδίσει έδαφος στις διαπραγματεύσεις κάνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λίγο πριν από την αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο. Για πρώτη φορά ο Ουκρανός πρόεδρος κάνει λόγο για τερματισμό της «θερμής φάσης του πολέμου», δείχνοντας διάθεση συμβιβασμού και ρεαλιστικές απαιτήσεις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επικεφαλής ανταποκριτή του Sky News Στιούαρτ Ράμσεϊ, κλήθηκε να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ένα από τα ειρηνευτικά σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να περιλαμβάνει την κατοχή εδαφών από τη Ρωσία σε αντάλλαγμα την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«(Για να γίνει αυτό) θα πρέπει να προσφερθεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ των μη κατεχόμενων τμημάτων της χώρας προκειμένου να τερματιστεί η θερμή φάση του πολέμου, εφόσον όμως αυτή καθ’ αυτή η πρόσκληση στο ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας», ήταν η απάντηση.
❗️❗️I am ready to stop the war in exchange for NATO membership, even if the Russian Federation does not immediately return our captured territories, – Sky news citing Zelensky’s words.
According to the publication, NATO membership should be offered to the unoccupied territories… pic.twitter.com/sUhcMxCuXG
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@front_ukrainian) November 29, 2024
Το Sky News σχολιάζει ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φαίνεται να αποδέχεται ότι τα κατεχόμενα ανατολικά τμήματα της Ουκρανίας θα μείνουν εκτός συμφωνίας, σε πρώτη φάση. Είναι επίσης η πρώτη φορά που δεν απορρίπτει τον ρωσικό έλεγχο επί ουκρανικών εδαφών – υπολογίζεται ότι περίπου το ⅕ της ουκρανικής επικράτειας είναι στα χέρια της Μόσχας.
«Εάν θέλουμε να σταματήσουμε τη θερμή φάση του πολέμου, πρέπει να βάλουμε κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ την επικράτεια της Ουκρανίας επί της οποίας διατηρούμε τον έλεγχο», επανέλαβε.
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να το κάνουμε γρήγορα. Και μετά την κατεχόμενη περιοχή η Ουκρανία μπορεί να την πάρει πίσω διά της διπλωματίας».
Στην πρώτη συνέντευξή του σε βρετανικά μέσα μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε: «Θέλω να συνεργαστώ απευθείας μαζί του γιατί υπάρχουν διαφορετικές φωνές γύρω του. Και γι’ αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να καταστρέψει την επικοινωνία μας. Κάτι τέτοιο δεν θα είναι χρήσιμο, θα είναι καταστροφικό. Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το νέο μοντέλο».
Μέχρι σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριπτε την παραχώρηση εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας που βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τον Φεβρουάριο του 2014 και είναι και επισήμως προσαρτημένη.
Η πιο «τολμηρή» θέση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν ήταν όταν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γαλλική εφημερίδα Le Monde τον περασμένο Ιούλιο είπε ότι τα κατεχόμενα εδάφη θα μπορούσαν να ενταχθούν στη Ρωσία εάν αυτό προέκυπτε μέσα από ένα ελεύθερο και δίκαιο δημοψήφισμα.
Ωστόσο, τότε είχε προσθέσει ότι το Κίεβο θα έπρεπε να έχει ξανά την περιοχή υπό τον έλεγχό του προκειμένου να διεξαχθεί μια τέτοια ψηφοφορία.