Σοβαρή αλλά σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση των υγείας των δύο κοριτσιών, 15 και 18 ετών, από το Μαγικό Ξάνθης, που νοσηλεύονται διασωληνωμένα στη ΜΕΘ του «Ιπποκρατείου» νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, μετά τη διαρροή στις σωληνώσεις θέρμανσης δεξαμενής υγραερίου, η οποία στοίχισε τη ζωή στον 16χρονο γιο της οικογένειας.
Η μητέρα, 47 ετών, και η αδελφή τους, 20 ετών, έχουν διαφύγει τον κίνδυνο, αλλά εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε απλή μονάδα του νοσοκομείου της Ξάνθης.
Η 15χρονη νοσηλεύεται στην ΜΕΘ Παίδων και η 18χρονη αδερφή της στην εντατική ενηλίκων. Και οι δύο είναι διασωληνωμένες σε καταστολή. Σύμφωνα με τους γιατρούς, αυτή την ώρα η κατάσταση της υγείας τους θεωρείται σοβαρή αλλά σταθερή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η 15χρονη δείχνει να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα με ολόκληρη ιατρική ομάδα να την παρακολουθεί συνέχεια.
Το χρονικό
Τα παιδιά κοιμούνταν στο υπόγειο του σπιτιού, όπου δηλητηριάστηκαν από μεγάλη συγκέντρωση υγραερίου. Το πρωί, η 47χρονη μητέρα, όταν πήγε να ξυπνήσει τα τέσσερα παιδιά είδε ότι ήταν ημιλιπόθυμα. Ειδοποίησε τις αρχές και όλοι μαζί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, το 16χρονο αγόρι κατέληξε.
Η γέφυρα ζωής στήθηκε από την Ξάνθη στη Θεσσαλονίκη, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έδωσαν μάχη με τον χρόνο προκειμένου τα δυο κορίτσια να φτάσουν στην εντατική του Ιπποκράτειου το συντομότερο δυνατό.
Έρευνα για τη διαρροή
Με εισαγγελική παρέμβαση ορίστηκαν πραγματογνώμονες για να διευκρινιστούν τα αίτια της τραγωδίας. Οι ενδείξεις παραπέμπουν σε διαρροή υγραερίου μέσω σωληνώσεων. Πρόσφατα, στο εξωτερικό του σπιτιού, είχε εγκατασταθεί δεξαμενή υγραερίου.
Το υγραέριο είναι βαρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα και γι’ αυτό, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις, σημειώθηκε μεγάλη συγκέντρωση στο υπόγειο του σπιτιού όπου κοιμούνταν τα παιδιά.
Έτσι εξηγείται γιατί όσοι βρίσκονταν στον επάνω όροφο δεν έπαθαν κάτι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στο υπόγειο φέρεται να είχε συγκεντρωθεί περίπου μισό κυβικό υγραέριο.