Τις Επιτροπές Ευρωπαϊκών και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την Έκθεση της Επιτροπής της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και των Δυτικών Βαλκανίων ενημέρωσε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.
Η υφυπουργός ανέφερε ότι η Έκθεση δίνει έμφαση στην διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Ένωση, είπε, εστιάζει ξανά το ενδιαφέρον της στην διεύρυνση ένταξης των χωρών αυτών κάτι που επιθυμεί διαχρονικά και η χώρα μας.
Ειδικότερα, σχετικά με τις αξιολογήσεις των επιδόσεων των υποψήφιων χωρών στο κρίσιμο θέμα της ευθυγράμμισής τους με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και της Πολιτικής Ασφάλειας, η Έκθεση καταγράφει ότι «Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία- Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο σημείωσαν πλήρη ευθυγράμμιση. Το Κόσοβο συνέχισε να ευθυγραμμίζεται μονομερώς. Η Ουκρανία και η Μολδαβία αύξησαν σημαντικά το ποσοστό τους, όμως δεν συντάχθηκαν με τις Δηλώσεις ΚΕΠΑ που άπτονται του σεβασμού και της εδαφικής ακεραιότητας Κρατών – μελών κάτι που για εμάς είναι πολύ σημαντικό καθώς αφορά την Κύπρο. Η Σερβία δεν σημείωσε αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με τον παρελθόντα έτος. Το ποσοστό της Γεωργίας παρέμεινε χαμηλό. Η Τουρκία, παρουσίασε το χαμηλότερο ποσοστό ευθυγράμμισης από όλες τις υποψήφιες χώρες».
Αλβανία
Αναφερόμενη στην Αλβανία και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών η κ. Παπαδοπούλου έστειλε το μήνυμα στα Τίρανα ότι «το θέμα Μπελέρη δεν είναι διμερές». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «το θέμα Μπελέρη, είναι η καρδιά της ενταξιακής προοπτικής της Αλβανίας. Είναι σεβασμός κράτους δικαίου και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το μόνο Κεφάλαιο που δεχθήκαμε να ανοιχθεί είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα, κανένα άλλο. Εκεί θέλουμε να εστιάσουμε, εκεί θέλουμε να πούμε στην Αλβανία ότι «πρέπει να σεβαστείς τα δικαιώματα όλων των πολιτών σου και τα μειονοτικά δικαιώματα». Εκεί θα την ελέγξουμε βήμα προς βήμα, αν συμμορφώνεται ή δεν συμμορφώνεται» υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι εκεί για να ελέγξει και να επιβάλει αυτά τα πράγματα, τα οποία θεωρεί σημαντικά και τα οποία δεν είναι διμερή. Η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, αφορά αυτό το Κεφάλαιο, τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Τουρκία
Η υφυπουργός σχετικά τις αρνητικές καταγραφές στην Έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία είπε ότι «αυτά, δεν μπήκαν δια επιφοιτήσεως. Κάποιος τα προσπάθησε να τα περάσει. Και η Ελλάδα κάνει πράγματα δημόσια και πράγματα που κάνεις παρασκηνιακά. Όπως κάθε χώρα. Δεν είμαστε μόνο εμείς. Ορισμένες θέσεις που έχουμε προσπαθούμε σιγά σιγά να μην είναι Ελληνικές, μονομερείς θέσεις, αλλά να γίνονται κοινοτικές θέσεις» και πρόσθεσε πως «η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής διαδικασία, δεν σταματάει» και όταν «οι ελληνικές θέσεις γίνονται πλέον ευρωπαϊκές αυτό είναι κάτι πολύ πιο βαρύ».
Για την Τουρκία και το Κυπριακό, η κυρία Παπαδοπούλου επισήμανε ότι η Έκθεση «αποτυπώνει με σαφήνεια το σύνολο των τουρκικών παράνομων και παραβατικών συμπεριφορών εναντίον της Κύπρου, ενώ κάνει αναφορά και στην διασύνδεση της επανεκκίνησης των Ευρω-τουρκικών σχέσεων με την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό καλώντας την Άγκυρα να εφαρμόσει το σύνολο Κυπρογενών της υποχρεώσεων».
Η Έκθεση για την Τουρκία, επίσης όπως είπε η υφυπουργός «εάν και τονίζει πως η χώρα αυτή μπορεί να είναι εταίρος – κλειδί, όμως οι Ευρωτουρκικές σχέσεις δεν περνάνε μόνο μέσα από τις οικονομικές σχέσεις και την γεωγραφική εγγύτητα, αλλά μέσα από τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, των θεμελιωδών ελευθεριών και του Κράτους Δικαίου» και συμπλήρωσε ότι «η Τουρκία, όπως προκύπτει από την Έκθεση, δεν φαίνεται να έχει λάβει πλήρως το μήνυμα της ΕΕ. Στο μεταναστευτικό, η Επιτροπή θεωρεί ότι η συνεργασία στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης παράγει μεν αποτελέσματα, επισημαίνει όμως και την αύξηση των ροών προς την Ελλάδα και το έλλειμμα ως προς τις επιστροφές των μεταναστών». Επίσης, σε άλλο σημείο της Εκθέσεως επισημαίνεται ότι «η συνεργασία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό δεν μπορεί να εξαντλείται στην χρηματοδότηση της από την ΕΕ αλλά απαιτείται η ενίσχυση των προσπαθειών αποτελεσματικού τερματισμού των ροών, των δικτύων διακίνησης και έναρξη των επιστροφών πολιτών τριτίων χωρών» Η κυρία Παπαδοπούλου, ανέφερε ότι «η Έκθεση γενικότερα, στέλνει ορθά μηνύματα προς την ευρύτερη προοπτική των Ευρωτουρκικών σχέσεων, της υποδεικνύει ότι η ανάπτυξη μια αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας είναι εφικτή, μόνο όμως υπό την βάση υφιστάμενων αιρεσιμοτήτων και κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο». Παράλληλα, τόνισε η υφυπουργός, στην Έκθεση «γίνονται αναφορές και στα θέματα παραβιάσεων και των πολιτικών της Τουρκίας έναντι της χώρα μας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ