Ως μια «αρχή ευκαιρίας για μια πιο σταθερή Μέση Ανατολή», βλέπουν οι ΗΠΑ τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Όπως δήλωσε ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν το επόμενο βήμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι η ανανέωση των προσπαθειών του για την επίτευξη συμφωνίας ανακωχής και την απελευθέρωση ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν σκοπεύει να ξεκινήσει από σήμερα να εργάζεται δίνοντας εντολή στους απεσταλμένους του να επικοινωνήσουν με την Τουρκία, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλους παράγοντες στην περιοχή» με σκοπό την κατάπαυση του πυρός και μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο Σάλιβαν στο MSNBC.
Την εκεχειρία στον Λίβανο χαιρέτισε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο οποίος δήλωσε ότι η οργάνωση είναι «έτοιμη» για εκεχειρία με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, με το Κατάρ να ελπίζει επίσης σε μια «παρόμοια συμφωνία» με αυτήν του Λιβάνου έπειτα από 13 μήνες πολέμου.
Τι προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου
Παύση των εχθροπραξιών αρχικά για 60 ημέρες
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νότιος Λίβανος. Η περιοχή αυτή από τον ποταμό Λιτάνι μέχρι τα σύνορα του Ισραήλ, πλάτους περίπου 30 χλμ. Από αυτήν θα αποχωρήσει σταδιακά ο Ισραηλινός Στρατός για να αναπτυχθούν 10.000 στρατιώτες του λιβάνου και να αποσυρθεί η Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού.
Επιστροφή εκτοπισμένων
Παράλληλα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους οι εκατέρωθεν εκτοπισμένοι κάτοικοι από τον πόλεμο:
- Στον νότιο Λίβανο θα γυρίσουν 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι
- Στο βόρειο Ισραήλ 60.000 ισραηλινοί
Εποπτεία συμφωνίας
Ο ΟΗΕ με δύναμη 10.000 ανδρών με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τη Γαλλία θα επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας.