Οι επισκέπτες φτάνουν σε μια απλή μονοκατοικία με κήπο, στο Doncaster, ένα από τα προάστια της Μελβούρνης. Τίποτα δεν φαίνεται παράξενο, εκτός ίσως από ένα καλοδιατηρημένο αυτοκίνητο Holden Premier της δεκαετίας του ’60. Μια κούρσα, όπως τα έλεγαν τότε τα πολυτελή επιβατικά αυτοκίνητα.
Και στον κήπο δεσπόζει μια λεμονιά, με τους καρπούς της να κρέμονται ζουμεροί από τα κλαδιά κι από κάτω μια σκαλίτσα, σαν μόλις η νοικοκυρά να μάζεψε μερικά λεμόνια για το φαγητό που μαγειρεύει. Άλλωστε το λεμόνι πρωταγωνιστεί στην ελληνική κουζίνα.
Και τα έπιπλα του κήπου, κι αυτά είναι πιο παλιά, σαν αυτά που είχαν οι παππούδες των επισκεπτών στα σπίτια τους, εκεί όπου τους άκουγαν να μιλούν μια διαφορετική γλώσσα και να διηγούνται ιστορίες από μια μακρινή χώρα, την «πατρίδα», την όμορφη Ελλάδα.
Περνώντας το κατώφλι του σπιτιού είναι διάχυτη η μυρωδιά του ελληνικού καφέ και ξαφνικά ζωντανεύει το παρελθόν. Τα παλιά έπιπλα, τα φωτιστικά, η τσαγιέρα της γιαγιάς και η πολυθρόνα του παππού. Η ραπτομηχανή και τα άλμπουμ με τις ασπρόμαυρες και κιτρινισμένες φωτογραφίες από τους συγγενείς και τις οικογένειες που άφησαν πίσω για μια καλύτερη ζωή «στα ξένα».
Σαν να μην έχει περάσει ούτε μια μέρα από τις δεκαετίες του ’40 και του ’50, που η πλειοψηφία των Ελλήνων μεταναστών εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία, η έκθεση Kalos Irthate, από το διαχρονικό ελληνικό καλωσόρισμα «Καλώς Ήρθατε» λειτουργεί ως χρονοκάψουλα για την καθημερινότητα των ομογενών που έχτισαν κομμάτι-κομμάτι τη νέα τους ζωή στην άλλη άκρη του κόσμου.
Με επίκεντρο τη μετανάστευση στα μέσα του εικοστού αιώνα, οι επιμελητές της έκθεσης Χριστίνα Σαββοπούλου, Τζέιμι Γκάλος και Γιάννης Τζελέπης συγκέντρωσαν αντικείμενα, έγγραφα και ρούχα που μαρτυρούν το παρελθόν της ελληνικής κοινότητας και αναδημιούργησαν ένα ελληνικό σπίτι όπως ήταν εκείνα τα χρόνια, ώστε να αποτελεί από μόνο του ένα έκθεμα-φόρο τιμής στους χιλιάδες μετανάστες.
Και υποδέχονται τους επισκέπτες με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ ή ένα ποτήρι νερό με φρεσκοκομμένο λεμόνι από τον κήπο, εντείνοντας την αλληλεπίδραση με την ελληνική κουλτούρα, αλλά και τις προσωπικές μνήμες του καθενός από τον Έλληνα παππού και την Ελληνίδα γιαγιά.
Τα αντικείμενα που επέλεξαν να παρουσιάσουν, αφηγούνται την ιστορία του ταξιδιού των μεταναστών, είτε σχετίζονται με την απασχόληση στη Μελβούρνη, είτε με τους ελληνικούς γάμους και τις γιορτές τους, είτε με τα κομμάτια της Ελλάδας που έφεραν μαζί τους και τους συντρόφευαν στον ξένο τόπο.
Μάλιστα, η έκθεση είχε τόσο μεγάλη επιτυχία, που ενώ είχε προγραμματιστεί για μόνο ένα Σαββατοκύριακο, πήρε παράταση για τις 1, 8, 14, 15 και 22 Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε ειδικά για το Kalos Irthate, στο οποίο δύο ζευγάρια Ελληνοαυστραλών μοιράζονται τις σκέψεις τους 50 χρόνια μετά τον ερχομό τους στην Αυστραλία, αντικατοπτρίζοντας τις αλλαγές της ελληνικής ταυτότητας στο πέρασμα των χρόνων.
Η έκθεση λειτουργεί όλες τις ημέρες από τις 13:00 έως τις 17:00 (τοπική ώρα), με εισιτήριο 5 δολ. Αυστραλίας. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να δείτε εδώ, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα τους στο Instagram.