Ένας Γίγας ήταν η αιτία. Ένας Γίγας Αβραμίδης που έφθασε διωγμένος, τον 17ο αιώνα, από την περιοχή Αβραμάντων της Αργυρούπολης του Πόντου στην επαρχία του Όφη μαζί με τον αδερφό του τον Παρασκευά.
Οι δυο τους ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού που αργότερα ονομάστηκε Γίγα τιμής ένεκεν.
Ο Παρασκευάς Αβραμίδης κατάφερε να προσκηνύσει στον Πανάγιο Τάφο και να γίνει χατζής. Στην πορεία έκανε πολλά παιδιά από τα οποία κατάγονται, μεταξύ άλλων, οι απόγονοι των οικογενειών Αβραμίδη, Μαυροπούλου, Βασιλειάδη, Παρασκευοπούλου και Αντωνιάδη.
Στο Γίγα, σύμφωνα με το σχετικό λήμμα στην Εγκυκλοπαίδεια του Ποντιακού Ελληνισμού ζούσαν 48 οικογένειες, περίπου 300 άνθρωποι. Καλλιεργούσαν τη γη, κατά κύριο λόγο, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που ασχολούνταν με το εμπόριο. Στο κατηφορικό χωριό αφθονούσαν τα φασόλια, το καλαμπόκι, τα μήλα, τα αχλάδια αλλά και τα λεφτοκάρυα.
Τα παιδιά πήγαιναν στο δημοτικό σχολείο που είχε χτιστεί στο χωριό. Ο Μιχάλης Σπανίδης, ο Λάζαρος και ο Δημήτριος Μαυρόπουλος είναι τρεις από τους δασκάλους που έχουν καταγραφεί ότι πέρασαν από το σχολείο στο Γίγα.
Μετά το δημοτικό τα παιδιά φοιτούσαν στο ημιγυμνάσιο στα Σούρμενα, στην περιοχή Χάνι (εγκαινιάστηκε στις 30 Ιανουαρίου 1888).
Οι κάτοικοι εκκλησιάζονταν σε δύο ναούς, έναν μικρό λιθόκτιστο που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και έναν μεγάλο επίσης λιθόκτιστο του Αγίου Νικολάου. Λειτουργούσαν ο παπα-Γιώργης και ο παπα-Ηλίας. Ο παπα-Γιώργης χρημάτισε και δάσκαλος στο σχολείο του χωριού.
Έξω από το χωριό υπήρχε η τοποθεσία «Αφκά σο Γεφύρ» με δέκα μικρομάγαζα. Η τοποθεσία ονομάστηκε έτσι λόγω της σκεπαστής γέφυρας που υπήρχε. Τα καταστήματα ήταν ραφεία, φούρνοι, εμπορικά καταστήματα και κεραμοποιείο. Γνωστοί έμποροι του Γίγα ήταν ο έμπορος κασμηριών Κωνσταντίνος Γ. Βασιλειάδης και οι βιοτέχνες Χρήστος, Χαρίτωνας και Βασίλειος Μαυρόπουλος. Τον φούρνο τον λειτουργούσαν οι αδελφοί Τερζίδη ενώ κεραμοποιοί ήταν ο Γεώργιος Αντωνιάδης.
Το Γίγα ήταν γνωστό και για τους πρακτικούς χειρουργούς του (τσοράχ). Δεν υπήρχε άνθρωπος που να μην γνωρίζει τον Πέτρο Μαυρόπουλο, τον Γιορδάν τ’ Αξέν (Αβραμίδης) και τον γιο του Ιωάννη Αβραμίδη.
Τα τελευταία χρόνια, πριν από το 1922, είχε ιδρυθεί η Φιλόπτωχος Αδελφότητα «Κυψέλη».