Το (καλό) ρυζόγαλο είναι μια απόλαυση που σίγουρα λείπει από όσους νηστεύουν ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Ευτυχώς όμως υπάρχουν πλέον εναλλακτικές λύσεις, τα λεγόμενα «φυτικά γάλατα» (από αμύγδαλο, φουντούκι, σόγια κτλ.), που βρίσκουμε στα σουπερμάρκετ και σε μαγαζιά με προϊόντα υγιεινής διατροφής.
Ένα από αυτά είναι και το γάλα ρυζιού (μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με γάλα αμυγδάλου), και ο γνωστός Κωνσταντινουπολίτης και αγαπητός στους γλυκατζήδες Στέλιος Παρλιάρος το επέλεξε για τη νηστίσιμη συνταγή που ακολουθεί.
Δίνει μάλιστα και ένα tip για να κρυώσει πιο γρήγορα το ρυζόγαλο, να μην κάνει κρούστα και να αποκτήσει ωραία, λεία υφή: μπορούμε να το αδειάσουμε σε ένα μεταλλικό μπολ αμέσως μόλις το αποσύρουμε από τη φωτιά. Το μπολ αυτό θα το τοποθετήσουμε μέσα σε ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο παγάκια και νερό, κι εκεί θα ανακατέψουμε το ρυζόγαλο μέχρι να κρυώσει.
ΥΛΙΚΑ
100 γρ. ρύζι γλασέ |
1 λίτρο γάλα ρυζιού (αναφέρεται και ως ρόφημα ρυζιού) |
100 γρ. ζάχαρη |
φλούδες από 1 λεμόνι |
3 ξύλα κανέλας |
30 γρ. κορν φλάουρ |
κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι το νερό να σωθεί σχεδόν όλο και το ρύζι να μαλακώσει.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε περίπου 800-900 γρ. από το γάλα ρυζιού μαζί με τις φλούδες λεμονιού, τα ξύλα κανέλας, τη ζάχαρη και το βρασμένο ρύζι. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Παράλληλα, σε ένα μπολ διαλύουμε το κορν φλάουρ στο υπόλοιπο γάλα ρυζιού ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
- Μόλις το γάλα ρυζιού πάρει βράση, προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και βράζουμε μέχρι να δέσει το ρυζόγαλο ανακατεύοντας συνεχώς.
- Όταν βράσει και κοχλάσει, αποσύρουμε και μοιράζουμε σε μπολ.
- Αφήνουμε τα ρυζόγαλα να χλιαρύνουν και τα τοποθετούμε στο ψυγείο, μέχρι να κρυώσουν καλά.
- Πριν σερβίρουμε το ρυζόγαλο, πασπαλίζουμε με κανέλα.