Την ιστορία του σημερινού Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, και το πώς οι προσφυγικές οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία της πόλης, αφηγήθηκαν τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι και μια χορευτική ομάδα, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος που παρουσιάστηκε στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» το περασμένο Σάββατο.
Με όχημα τη μουσική, τα τραγούδια και το χορό, και με κείμενα του Κυριάκου Χατζηκυριακίδη για ορισμένες από τις σημαντικότερες ελληνικές εστίες στον Πόντο και στον Καύκασο, το κοινό ταξίδεψε πίσω στο χρόνο.
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των χιλιάδων προσφύγων της καθ’ ημάς Ανατολής που διήλθαν από την περιοχή την περίοδο 1914-1924 υπήρξαν και εκείνοι που προέρχονταν από τις εστίες του ιστορικού Πόντου. Από αυτούς, δέκα οικογένειες εγκαταστάθηκαν το 1922 οριστικά στο Παλαιό Χαρμάνκιοϊ (σημερινό Εύοσμο) και περίπου 200 οικογένειες επέλεξαν ως τόπο μόνιμης εγκατάστασης το Νέο (Κάτω) Χαρμάνκιοϊ (σημερινό Ελευθέριο), βρίσκοντας αρχικά στέγη στα παραπήγματα και στους θαλάμους που τα γαλλικά στρατεύματα είχαν εγκαταλείψει από το 1918, καθώς και σε λίγα οικήματα που κατασκεύασε το υπουργείο Πρόνοιας.
Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου, και κυρίως μεταπολεμικά, από τη δεκαετία του 1950 και ιδιαίτερα τις δεκαετίες 1960 και 1970, εκατοντάδες ήταν οι οικογένειες ποντιακής καταγωγής που μετοίκησαν από χωριά της Μακεδονίας στο πλαίσιο της αστυφιλίας.
Μεγάλος είναι επίσης και ο αριθμός των Ελλήνων ομογενών από περιοχές της Νότιας Ρωσίας και του Καυκάσου που έφτιαξαν από την αρχή τα νοικοκυριά τους στους συνοικισμούς, την περίοδο πριν και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Στο αφιέρωμα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, και συγκεκριμένα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Εθελοντισμού (Τμήμα Πολιτισμού), συμμετείχαν ο Σύλλογος Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού, ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή», ο Καλλιτεχνικός Χορευτικός Όμιλος «Πύρριχος» και η Χορευτική Ομάδα του Δήμου.