Γροθιά στο στομάχι δίνει η συγκλονιστική φωτογραφία με τίτλο «Γυναίκες πρόσφυγες από την Αρμενία γύρω από το πτώμα ενός γαϊδουριού» από το ειδικό πρότζεκτ 100 φωτογραφικές ιστορίες για τη Γενοκτονία των Αρμενίων που φιλοξενείται στη Συλλογή του Αρμενικού Εθνικού Αρχείου. Η εικόνα αποτυπώνει μια στιγμή που διήρκεσε αρκετές ώρες, το 1916, στην περιφέρεια Αυρανίτιδας (Χαουράν) της Συρίας.
Μοιραίες πρωταγωνίστριες βασανισμένες και πεινασμένες γυναίκες, πρόσφυγες από την Αρμενία που έχουν περικυκλώσει το άψυχο σώμα ενός γαϊδουριού.
Τη στιγμή απαθανάτισε ο Χασάν Αμτζάν, ο διορισμένος από τον Τζεμάλ Πασά επιθεωρητής των εκτοπισμένων από την Αρμενία. Ήταν προσωπικά υπεύθυνος για την επανεγκατάσταση των Αρμενίων στη Συρία και τον Λίβανο.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο Μουσείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, όταν ο Χασάν Αμτζάν πλησίασε τις γυναίκες για να τις φωτογραφίσει, ουδείς του έδωσε σημασία ή κοίταξε προς την κατεύθυνσή του.
Το μόνο που ένοιαζε εκείνες τις γυναίκες ήταν να ικανοποιήσουν την πείνα τους.
Αργότερα, ο Τούρκος αξιωματούχος παρέδωσε τη φωτογραφία στο Ειδικό Στρατιωτικό Δικαστήριο –προήδρευε ο Νεμρούτ Μουσταφά Πασά και διερευνούσε τη μαζική εξόντωση των Αρμενίων–, ως απόδειξη του εγκλήματος που διαπράχθηκε σε βάρος του αρμενικού πληθυσμού στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
«Οι Αρμένοι έτρωγαν χόρτα, ρίζες, πτώματα αλόγων μέχρι λόγω της πείνας να απωλέσουν και την τελευταία σπίθα ζωής και δύναμης», σύμφωνα με τον Αρμέν Θεοφίλ Βάγκνερ, Γερμανό αξιωματικό του Οθωμανικού Στρατού (1915-1916) και μάρτυρα της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
⇒ Πηγή: genocide-museum.am