Καθώς μέσα σε μια εβδομάδα εντάθηκε η ανησυχία για την… παγκοσμιοποίηση του πολέμου στην Ουκρανία, η Μόσχα προειδοποιεί ότι είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει και άλλους βαλλιστικούς πυραύλους «Ορέσνικ» (Oreshnik). Το πειραματικό όπλο των Ρώσων εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά εναντίον της ουκρανικής πόλης Ντνίπρο που βρίσκεται περίπου 100 χλμ από τα σύνορα.
Στο χθεσινό μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «διεθνές έγκλημα» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απαντήσει σθεναρά και αποφασιστικά», την ώρα που οι ΗΠΑ αναμένουν χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων.
Στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων το Κίεβο κίνησε τις διαδικασίες για τη σύγκληση Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες.
«Είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας, είναι μια αύξηση των κινδύνων για τον άμαχο πληθυσμό μας, και φυσικά είναι μια σοβαρή πρόκληση για την κοινή διατλαντική ασφάλεια», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Αντρίι Σίμπιχα.
Στο διάγγελμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι έχει το δικαίωμα να πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε χώρες που επιτρέπουν στο Κίεβο να χτυπήσει με πυραύλους εντός της ρωσικής επικράτειας. Με νεότερες δηλώσεις για τους «Ορέσνικ» ισχυρίστηκε ότι δεν μπορούν να αναχαιτιστούν και ότι η μαζική παραγωγή θα ξεκινήσει σύντομα.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος παραμένει στενός σύμμαχος του Κρεμλίνου, κάλεσε τη Δύση να μην υποβαθμίσει τις απειλές της Ρωσίας, η οποία είναι «εξοπλισμένη με τα πιο καταστροφικά όπλα στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΕΡΤNews Γιώργο Σιδέρη, ο πύραυλος που έπληξε την πόλη Ντνίπρο δεν έφερε πολεμική κεφαλή – μπορεί όμως να εξοπλιστεί είτε με συμβατική, είτε με πυρηνική. Ό,τι ζημιά έγινε προέρχεται από το ωστικό κύμα και από την πρόσκρουση στο έδαφος.
Ο «Ορέσνικ» φέρεται να έχει εμβέλεια 5.800 χλμ και ταχύτητα άνω των 10 Mach, γεγονός που καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολο τόσο τον εντοπισμό όσο και την αναχαίτισή του.
Το βάρος της κεφαλής που μπορεί να φέρει ισοδυναμεί με εκείνο του επίσης ρωσικού πυραύλου «Iskander», ο οποίος όμως επί ουκρανικού εδάφους έχει δείξει ότι δεν είναι τόσο μεγάλης ακρίβειας όπλο, καθώς έχει πλήξει κτήρια κατοικιών και όχι στρατιωτικές υποδομές που ήταν σε κοντινή απόσταση.
Πάντως, εξίσου μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ενίσχυση της συνεργασίας της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα. Η Μόσχα φαίνεται να έχει προμηθεύσει την Πιόνγκγιανγκ με πάνω από ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου από τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Επιπλέον, πηγές από τη Νότια Κορέα αναφέρουν ότι έχουν σταλεί αντιαεροπορικοί πύραυλοι και εξοπλισμός αεράμυνας ως αντάλλαγμα για την αποστολή στρατευμάτων στο μέτωπο.
Kαι ενώ το Κίεβο αναμένει μεγάλη ρωσική αντεπίθεση στο Κουρσκ όπου έχει καταλάβει εδάφη από τον Αύγουστο, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή θα ριχθούν σύντομα στο πεδίο της μάχης.
«Με βάση την εκπαίδευσή τους, τον τρόπο που έχουν ενσωματωθεί στους ρωσικούς σχηματισμούς, αναμένω να δω την άμεση εμπλοκή τους σε μάχη σύντομα» εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.