Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που βασίστηκε στο 48ο συνέδριο που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και είχε θέμα τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο και το πώς από τη Μεγάλη Ιδέα φτάσαμε στη μικρασιατική τραγωδία, φιλοξενήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών.
Πρόκειται για μια προσπάθεια διάχυσης των συμπερασμάτων του συνεδρίου σε φορείς και συλλόγους.
Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστος Γαλανίδης, ο οποίος τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων, εξαίροντας παράλληλα το εκδοτικό και επιστημονικό της έργο.
Από τη μεριά της η πρόεδρος της Ένωσης Μαρία Πεσκετζή με αναφορές σε λογοτέχνες (Κοσμά Πολίτη, Γιώργο Σεφέρη) και σε έργα τους επεσήμανε τους παράγοντες που οδήγησαν στη Μικρασιατική Καταστροφή. Τόνισε δε την ανάγκη να φωτιστεί η μικρασιατική τραγωδία μέσα από την οπτική της ιστορίας, της κοινωνίας, της πολιτικής και της τέχνης.
Στη Σμύρνη –τον οφθαλμό της Ασίας– μετέφερε το κοινό ο αντιπρόεδρος της Ένωσης και του συλλόγου «Οι φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη, Αναστάσιος Στέφος. Στην ομιλία του επέλεξε να παρουσιάσει αναλυτικά τον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Φωτεινής, αλλά και το ναό που έφτιαξαν οι πρόσφυγες στη Νέα Σμύρνη.
Επόμενη ομιλήτρια ήταν η κοινωνική ανθρωπολόγος Χριστίνα Βέικου, η οποία ξεδίπλωσε τεκμηριωμένα τα ιστορικά γεγονότα τα σχετικά με την Άλωση –την τρίτη Άλωση της Ανατολικής Θράκης–, και το ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων. Με αναφορές σε συγκεκριμένες πηγές απέδειξε πως «η Θράκη παραδόθηκε χωρίς να ριχθεί ούτε ένας πυροβολισμός», εκδιώχθηκε ο ελληνικός πληθυσμός και μετακινήθηκαν δυτικά τότε (1922-23) 450.000 άτομα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Γεωργίας Χαριτίδου. Η γενική γραμματέας της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών αναφέρθηκε στην παρουσία του ελληνισμού στον Πόντο και εστίασε στον αφανισμό του, ο οποίος πραγματοποιήθηκε συστηματικά και ολοκληρώθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τόνισε τον βάναυσο τρόπο εξόντωσης των Ελλήνων και κατέθεσε συγκεκριμένες μαρτυρίες προσφύγων που αποκάλυψαν παραστατικά το μέγεθος της τραγωδίας που βίωσε ο ελληνισμός.