Το συμπέρασμα ότι το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία είναι λιγότερο σταθερό από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά τη ρωσική εισβολή ανακοίνωσε η βρετανική στρατιωτική κατασκοπεία, δίνοντας στη δημοσιότητα μια σύντομη αναφορά της για την κατάσταση που επικρατεί.
Ο υπουργός Άμυνας Τζον Χίλι μιλώντας ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων υπογράμμισε ότι πριν από την εισβολή της στην Ουκρανία η Ρωσία προσπαθούσε να οικοδομήσει έναν σύγχρονο και μάχιμο στρατό, εκπαιδευμένο να διεξάγει σύνθετες στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Έπειτα από περισσότερες από 1.000 μέρες, οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις διαφέρουν ριζικά από εκείνο το στρατό.
Οι ρωσικές απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες υπερβαίνουν τις 700.000 (η βρετανική στρατιωτική κατασκοπεία δεν εξηγεί πώς έγινε αυτή η εκτίμηση). Η πλειοψηφία του στρατιωτικού προσωπικού πέρασε μια ελάχιστη εκπαίδευση. Στις επιθέσεις οι Ρώσοι διοικητές εφαρμόζουν μια εξαιρετικά απλή τακτική, παρότι σχετίζεται με μεγάλες απώλειες.
Η Ρωσία έχει χάσει επίσης 3.500 άρματα μάχης και 7.500 θωρακισμένα οχήματα. Μοναδικός τρόπος αναπλήρωσης αυτών των απωλειών παραμένουν τα μεγάλα αποθέματα στρατιωτικού υλικού που έμειναν ως κληρονομιά από τη Σοβιετική Ένωση.
Όμως παρά τις τεράστιες απώλειες, κατά τη διάρκεια του 2024 η προώθηση του ρωσικού στρατού σε εδάφη επιταχύνθηκε. Η προώθηση αυτή βασίζεται στην ανοχή που επιδεικνύει η ρωσική ηγεσία για τις απώλειες και την ποσοτική υπεροχή των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων ενώπιον των Ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.
Στις συνθήκες αυτές «η γραμμή του μετώπου είναι λιγότερη σταθερή, από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τις αρχικές φάσεις της σύγκρουσης» γράφει στην αναφορά της η υπηρεσία της βρετανικής στρατιωτικής κατασκοπείας.
Διάγγελμα Πούτιν: Θα απαντήσουμε συμμετρικά σε περίπτωση κλιμάκωσης
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με διάγγελμά του τόνισε νωρίτερα ότι έπληξε την Ουκρανία με νέο βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς και πως αν χρησιμοποιήσει υπερηχητικά όπλα κατά της Ουκρανίας, θα προειδοποιήσει τους πολίτες.
Παράλληλα ανέφερε πως η χώρα του «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τα κράτη των οποίων τα όπλα χρησιμοποιεί η Ουκρανία για να χτυπήσει τη Ρωσία. Σε περίπτωση «κλιμάκωσης», συνέχισε ο Πούτιν «θα απαντήσουμε συμμετρικά», προσθέτοντας ότι η σύγκρουση μετατρέπεται σε παγκόσμια.
Υπενθυμίζεται ότι το Κίεβο έλεγε πως η Ρωσία εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο και επτά πυραύλους κρουζ, με στόχο επιχειρήσεις και υποδομές ζωτικής σημασίας στο Ντνίπρο, ωστόσο οι ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης το αμφισβητούν.
Στην Ουάσινγκτον ακούν με προσοχή όσα λέγονται από το Κρεμλίνο όμως δεν αξιολογούν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, ως ένδειξη ότι πρέπει να αυξηθεί το επίπεδο του συναγερμού.
Θεωρούν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο της ρητορικής κλιμάκωσης που επιχειρεί η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες με σκοπό την αποθάρρυνση του Προέδρου Μπάιντεν.