Από την Ίμβρο, το νησί με την ελληνική μειονότητα που για χρόνια στερήθηκε την ελληνική εκπαίδευση στο πλαίσιο ενός υπόγειου τουρκικού σχεδίου αφελληνισμού, μέχρι την Κρήτη φτάνει η γέφυρα που ξεκίνησε να χτίζεται χάρη στη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης) με τα ελληνικά σχολεία της Ίμβρου.
Τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ίμβρο, η αποστολή του Πανεπιστημίου Κρήτης υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τα σχολεία για εκπαιδευτικά θέματα.
Πριν από λίγες ημέρες, 15 μαθητές και μαθήτριες λυκείου και εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν στην Κρήτη από τη Μητρόπολη Ρεθύμνης και το Πανεπιστήμιο, με τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης και άλλων φορέων του νησιού, και έλαβαν μέρος σε εκπαιδευτικές δράσεις.
Στο ταξίδι συμμετείχε και ο μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος, ο οποίος στηρίζει ενεργά τα σχολεία του νησιού και τη συγκεκριμένη συνεργασία, κάτι που τόνισε σε κάθε ευκαιρία.
Σε αυτή τη γέφυρα ο πυλώνας που έρχεται να προστεθεί είναι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει κοινά προγράμματα και δράσεις με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Με τις ευχές σας και τη συμπαράσταση της Μητρόπολης Ίμβρου και όλων όσοι πιστεύουν σε αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία για τον ελληνισμό της Ίμβρου, θα συνεχίσουμε να χτίζουμε το εκπαιδευτικό έργο που ξεκίνησε για να ενώσει τα δύο νησιά μας στις άκρες του Αιγαίου», ανέφερε ο Γιάννης Γιγουρτσής, ο οποίος έχει διατελέσει συντονιστής εκπαίδευσης στα ομογενειακά σχολεία της Τουρκίας.
Πρόσθεσε ακόμα ότι αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους, για αυτή την πρωτοβουλία που «αναμένεται να έχει μέλλον και θετικά αποτελέσματα για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων της Ίμβρου, αλλά και για πολλούς μαθητές και φοιτητές από την Κρήτη που θα έρθουν μαζί τους σε επαφή στην πορεία».
Στην εκδήλωση υποδοχής που πραγματοποιήθηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου στο Ρέθυμνο, η εντεταλμένη σύμβουλος Ελένη Μαράκη-Μπελαδάκη εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης σημείωσε ότι «η συνάντηση των μαθητών της Ίμβρου με τους φοιτητές της Κρήτης αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα της αλληλεγγύης και της κοινής μας πολιτιστικής ταυτότητας, που ξεπερνά τα γεωγραφικά σύνορα και ενισχύει την αίσθηση του “μαζί”».
Να σημειωθεί ότι ενδιαφέρον για να στηρίξει την προσπάθεια έχει εκφράσει και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης.