Για τις 28 Νοεμβρίου ορίστηκε η ημερομηνία εκκίνησης των απογευματινών χειρουργείων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε νωρίτερα σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν σήμερα 48 χειρουργικές ομάδες που κάνουν επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τόνισε ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» «γιατί θέλαμε να αποδείξουμε στις ευρωπαϊκές αρχές ότι μπορούμε να κάνουμε τα απογευματινά χειρουργεία».
«Από τις 28 Νοεμβρίου σταματάμε τα επί πληρωμή, θα τα ξεκινήσουμε αμέσως μετά, γιατί έχουμε βάλει ορόσημο να κάνουμε τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσα σε έναν χρόνο. Αν δεν φτάσουμε τις 34.000 σε ένα χρόνο, χάνουμε τα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία έδωσαν λύση σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να χειρουργηθούν γρηγορότερα και γλίτωσαν πολλά χρήματα, υποστήριξε ο Αδ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως η θετική διάσταση για την πληρωμή είναι ότι «αν κάνεις, για παράδειγμα, ένα απογευματινό χειρουργείο αρθροπλαστικής στο ΕΣΥ, πληρώνεις το 1/4 από ό,τι θα πλήρωνες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο».
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αναμονή
Για τη λειτουργία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου και εξήγησε πως μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου «έχουμε φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία σε λίγο καιρό θα είναι και δημόσια για να μπορεί ο κάθε ασθενής να μπαίνει στο site και να βλέπει την αναμονή ανά κλινική».
Η κάθε κλινική -όπως είπε- θα επικοινωνεί τηλεφωνικά με τις 20 παλαιότερες περιπτώσεις και θα ρωτά τους ασθενείς αν επιθυμούν να προχωρήσουν στο χειρουργείο ώστε να προγραμματιστεί. «Αν δεν το επιθυμούν, θα βγαίνουν από τη λίστα. Έτσι θα απελευθερώνουμε 20 χειρουργεία ανά κλινική και θα επικαιροποιούμε τη λίστα» κατέληξε.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, για να δικαιούται κάποιος το δωρεάν απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να έχει αναμονή άνω του ενός έτους. «Αν είναι τωρινό περιστατικό, δεν το δικαιούται γιατί προηγούνται οι παλαιότεροι. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναμονή φτάνει ακόμα και τα 4 χρόνια, είναι βέβαια ελάχιστες. Εγώ θέλω να είμαι βέβαιος ότι αυτός ο ασθενής που δεν είχε “μπάρμπα στην Κορώνη” και έμεινε τελευταίος, ότι τώρα θα έχει την ευκαιρία να κάνει το χειρουργείο του δωρεάν», κατέληξε.
Για την απόφαση να ενταχθούν στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και οι ιδιωτικές κλινικές, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «Έχουμε προβλέψει ότι 9 από τα 54 εκατομμμύρια μπορούν να ξοδευτούν στις ιδιωτικές κλινικές. Πρώτον, για να μην “μπουκώσει” το σύστημα στα Δημόσια Νοσοκομεία και δεύτερον, γιατί υπάρχουν κάποια χειρουργεία αρκετά εξειδικευμένα που δεν μπορούν να γίνουν στο ΕΣΥ. Έχουμε πει λοιπόν ότι μπορεί κάποιος ασθενής να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουμε εμείς το χειρουργείο του».
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό
Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε η αντιπολίτευση, με εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας, που δήλωσε «παρών».
Στην τροπολογία για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, «ναι» δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. Καταψήφισε η Νέα Αριστερά και η «Νίκη».
Για τη στάση που τήρησε το κόμμα του στην τροπολογία για τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσίμαρης δήλωσε ότι το κόμμα του ψήφισε «παρών» γιατί παραμένει κλειστό το 35% των χειρουργικών αιθουσών και άρα δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα.
Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε σήμερα:
– διευρύνονται οι κατηγορίες των προσωπικών γιατρών για τον ενήλικο πληθυσμό, και στη δεξαμενή των προσωπικών προστίθενται οι ειδικευόμενοι γιατροί και οι γιατροί της υπαίθρου.
– ενθαρρύνεται η εξειδίκευση στη γενική ιατρική αλλά και στην εσωτερική παθολογία, με χορήγηση εφάπαξ ποσού 40.000 ευρώ σε όσους επιλέξουν τις συγκεκριμένες ειδικότητες.
– οι παιδίατροι ορίζονται ως προσωπικοί γιατροί εάν οι γονείς το επιλέξουν.
– ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα ποιον εμπιστεύεται ως προσωπικό γιατρό. Είναι υποχρέωση όλων να δηλώσουν τον γιατρό της επιλογής τους. Αν δεν δηλώσουν προσωπικό γιατρό, μετά την 1-6-2025 θα τους οριστεί προσωπικός γιατρός με αυτόματο τρόπο από το σύστημα. Αν δεν επιθυμούν τον προσωπικό γιατρό που θα οριστεί αυτόματα από το σύστημα, τότε θα έχουν ιδιώτη γιατρό, ως προσωπικό γιατρό.
– θεσπίζεται ένα σύστημα αξιολόγησης των προσωπικών γιατρών με δείκτες απόδοσης.
– σε σχέση με τον ηλεκτρονικό φάκελο του ασθενούς, προβλέπεται η συστηματική ηλεκτρονική καταγραφή των δεδομένων υγείας προκειμένου να αποτυπώνονται οι ανάγκες και να ακολουθούν στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στο σύστημα υγείας.
– συστήνονται οκτώ πανεπιστημιακά κέντρα υγείας για πρώτη φορά, τα οποία θα στελεχώνονται από πανεπιστημιακούς γιατρούς και θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της τηλεϊατρικής για να θεραπεύσουν κρίσιμες και επείγουσες ανάγκες. Το δίκτυο τηλεϊατρικής περιλαμβάνει τρεισήμισι χιλιάδες σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.
– ενεργοποιούνται, στο πλαίσιο του εθνικού Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», και νέες δράσεις πρόληψης αντιμετώπισης απειλών για τη δημόσια υγεία, όπως είναι η παχυσαρκία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Πρόκειται για έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης που έρχονται σε συνέχεια πρόσφατων δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης για γυναικολογικές νεοπλασίες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Επίσης με τροπολογία δεν απαιτείται πλέον διακοπή απασχόλησης για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας. Έτσι, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι εργαζόμενοι με αναπηρία θα λαμβάνουν κανονικά τη κύρια σύνταξή τους χωρίς καμία μείωση και χωρίς παρακράτηση από τον μισθό τους.