Τη δημιουργία μουσείου για τη Μικρά Ασία καθώς και την ανέγερση Ιερού Ναού του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στο νομό Μεσσηνίας ζήτησαν οι τρεις σύλλογοι Μικρασιατών οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση που έγινε στα γραφεία της Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ενώσεως Βουρλιωτών για το 1922 και της έκθεσης μικρασιατικών κειμηλίων.
Στη εκδήλωση τα μέλη του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας, της Ένωσης Βουρλιωτών και του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» ζήτησαν επίσης την κατασκευή μνημείου ή κρήνης, που θα αφορά την 23η Μαρτίου όπου από το λιμάνι των Βουρλών έφτασαν στην Καλαμάτα τα καΐκια με μπαρούτι και όπλα και την ανέγερση.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «1922 Καταστροφή, Μια φωτογραφία διηγείται την ιστορία της» του οποίου την έρευνα, τη συγγραφή και την επιμέλεια υπογράφουν ο Φώτης Καραλής και ο Μάνος Κιλημάντζος.
Στην ίδια εκδήλωση παρουσιάστηκε και έκθεση ιστορικών μικρασιατικών κειμηλίων και τεκμηρίων του Συνδέσμου Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες».
Προλογίζοντας το βιβλίο , ο πρόεδρος της Ενώσεως Βουρλιωτών Μικράς Ασίας Φώτης Καραλής, αναφέρθηκε στα ηρωικά Βουρλά και στην ιστορία μιας ομάδας προσφύγων από το Γκιούλμπαξε Βουρλών που βρέθηκαν πρόσφυγες στη Λέσβο και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη.
Στη συνέχεια, ο υπεύθυνος κειμηλίων του Συλλόγου Ρίζες και συλλέκτης Νίκος Καραμπουρνιώτης, παρουσίασε στο κοινό τα κειμήλια της συλλογής που αποτελείται από σπάνια έγγραφα και αντικείμενα που αφορούν την εκκλησιαστική Ιστορία, τη Μικρασιατική Εκστρατεία, την ενότητα «Λογοτεχνία και προσφυγική περίοδος».
Από τις αναφορές που έγιναν στην εκδήλωση αίσθηση προκάλεσε αυτή για τον συνοικισμό της Καλαμάτας στον οποίο εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες κυρίως από την Ιωνία. Λόγω της Γενοκτονίας λοιπόν οι οικογένειες που κατάφεραν να φτάσουν ήταν οι περισσότερες μονογονεϊκές. Επειδή λοιπόν στην πλειοψηφία τους ήταν χήρες, η περιοχή ονομάστηκε «χηράδικα».
Μετά την εκδήλωση ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας Ρούλα Μητράκου σε μικρασιατική ταβέρνα της Καλαμάτας η οποία μάλιστα βρίσκεται στον έναν από τους τρεις Μικρασιατικούς Συνοικισμούς της Καλαμάτας εδώ και εκατό χρόνια.
Τόσο η Ένωση Βουρλιωτών Μικράς Ασίας όσο και ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου «Ρίζες» ευχαρίστησαν την πρόεδρο και το ΔΣ του Συλλόγου Μικρασιατών Καλαμάτας για την εξαιρετική διοργάνωση και την άψογη φιλοξενία.