Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Στέφανος Κασσελάκης από τα γραφεία του στον Ταύρο, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το έκτακτο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Γκάζι.
Νωρίτερα είχε πάει δύο φορές έξω από τον χώρο του συνεδρίου και είχε αποχωρήσει και τις δύο. Τελικά, μεταβαίνοντας στα γραφεία του στον Ταύρο, ο Στ. Κασσελάκης ανακοίνωσε στους υποστηρικτές του τη δημιουργία νέου κόμματος.
«Το μόνο καλύτερο πράγμα από την οργή είναι ο ενθουσιασμός, το χαμόγελο για τον όμορφο αγώνα που θα αρχίσουμε. Πέρυσι ο προκάτοχός μου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον δημοκρατικό του κύκλο. Όσοι κεντρικοεπίτροποι και βουλευτές θέλουν να παραμείνουν στη λάθος πλευρά της ιστορίας, δεν πρόκειται να τους στερήσουμε το δικαίωμα. Πάμε μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στους συγκεντρωμένους.
Και συνέχισε: «Αύριο δεν θα πάμε σε αυτό το συνέδριο. Αύριο, στη 1 η ώρα, να είστε εδώ, για μια γιορτή δημοκρατίας, για το πιο ανεξάρτητο, ρηξικέλευθο, προοδευτικό κίνημα». «Δεν πρόκειται για αποστασία» προσέθεσε, «αλλά για τη συνέχεια της δημοκρατικής Αριστεράς στον τόπο μας».
«Αυτοί που κυβέρνησαν το 2015-2019 έχουν μείνει άφωνοι τις τελευταίες ημέρες. Θα κριθούν κι εκείνοι από την ιστορία. Όσοι από εσάς επιλέξετε να είστε στη συνέχεια, δεν θα έχετε κανένα ιερατείο», είπε ακόμη στο συγκεντρωμένο πλήθος, που του φώναζε: «Στέφανε γερά, να πέσει η Δεξιά». Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα προοδευτικό και λαϊκό κίνημα, δίνοντας ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών του.
Πολεμικό κλίμα στο συνέδριο
Είχε προηγηθεί ένταση στον χώρο έξω από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με δεκάδες συγκεντρωμένους από το μεσημέρι. Τελικά οι εργασίες άρχισαν με τρεις ώρες καθυστέρηση και ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατούσε είναι ότι σημειώθηκαν λιποθυμίες και πρωτοφανή σπρωξίματα μεταξύ των παριστάμενων στην είσοδο.
Μέσα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, επικράτησε πολεμικό κλίμα, καθώς η ανακοίνωση του προέδρου του συνεδρίου ότι θα υπάρξουν μόνο δύο θέματα συζήτησης, οι τέσσερις υποψηφιότητες για την προεδρία και η πολιτική απόφαση, πυροδότησαν σφοδρές αντιδράσεις.
Στο επίκεντρο ήταν η αποστολή ενημερωτικών sms στους συνέδρους, με αρκετούς που εκλέχθηκαν να αναφέρουν ότι δεν το είχαν λάβει. Ο τέως πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε την παραίτηση της Πολιτικής Γραμματείας και κατήγγειλε ότι έχουν «κοπεί» σύνεδροι από το συνέδριο.
Τα οξυμένα πνεύματα οδήγησαν τον βουλευτή Κέρκυρας Αλέξανδρο Αυλωνίτη να ανακοινώνει την ανεξαρτητοποίησή του όπως και την παραίτησή του από το κόμμα, ενώ ακολούθως, η Ραλλία Χρηστίδου, που υποστηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη, δήλωσε ότι «στήριξα όλους τους συντρόφους μου από το 2008. Δεν έχω καμία δουλειά να παραμένω σε αυτό το κόμμα» και αποχώρησε από το συνέδριο.
Ανάλογη στάση τήρησε και ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακοίνωση των τριών βουλευτών, υποστηρικτών του Στέφανου Κασσελάκη ότι προτίθενται να αποχωρήσουν από το κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει με τρεις βουλευτές λιγότερους και πέφτει στους 32, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που είναι το τρίτο κόμμα στη Βουλή, έχει 31 βουλευτές.
Ένταση επικράτησε επίσης όταν η Θεοδώρα Τζάκρη πλησίασε το προεδρείο του Συνεδρίου και θέλησε να ανακοινώσει από μικροφώνου ότι παρέδωσε ένα USB με υπογραφές υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη.
Ο Γιάννης Μαντζουράνης αρνήθηκε να της δώσει τον λόγο και στη συνέχεια είπε ότι οι πλειοψηφίες αναδεικνύονται με ψηφοφορίες όχι με συλλογές υπογραφών.
Επιπλέον, με απόφαση του Εκτάκτου Συνεδρίου τερματίστηκε η θητεία της Επιτροπής Δεοντολογίας και εξουσιοδοτήθηκε η Κεντρική Επιτροπή να διοργανώσει την ψηφοφορία για τη νέα της σύνθεση.
Οι εργασίες της πρώτης ημέρας έκλεισαν με την έγκριση των τεσσάρων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Με αλφαβητική σειρά, υποψήφιοι είναι οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης.