Με συγκίνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης οι Εκδόσεις Ινφογνώμων και ο αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Πιτσόλης παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό το βιβλίο του αείμνηστου στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου που έφυγε προώρα από τη ζωή, τον Ιούνιο του 2023.
«Όταν ξεκίνησα αυτή τη συνεργασία για το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας, με τον αείμνηστο Στρατηγό Κωσταράκο, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα αναγκαζόμουν και να το ολοκληρώσω και να γράψω την εισαγωγή του βιβλίου μόνος μου και να επιμεληθώ την έκδοσή του, αλλά και να το παρουσιάσω μόνος μου, χωρίς την παρουσία του Αρχηγού.
»Δυστυχώς, ο Στρατηγός έφυγε από τη ζωή πρόωρα, κι εγώ έχω πλέον την ηθική υποχρέωση, απέναντι στη μνήμη του, να παραδώσω στην οικογένειά του και στους αναγνώστες, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το έργο το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος και αφορούσε τη μεγάλη συλλογή του από στρατιωτάκια και τη σύνδεση της συλλογής αυτής με την μυθολογία και την παγκόσμια ιστορία.
»Ανέλαβα μια μεγάλη ευθύνη και πέτυχα να μην αφήσω το έργο του Στρατηγού να χαθεί στο αχανές διαδίκτυο. Ελπίζω ότι από εκεί που βρίσκεται, μας βλέπει και είναι ικανοποιημένος με το τελικό αποτέλεσμα του βιβλίου. Κι εγώ αισθάνομαι πλέον ότι μπορώ να κοιτάξω στον ουρανό και να του πω: Αρχηγέ μου, αποστολή εξετελέσθη!», σημειώνει ο Νικόλαος Πιτσόλης, αντιστράτηγος ε.α.
Ο εκδότης και αντισυνταγματάρχης ε.α. Σάββας Καλεντερίδης στο δικό του σημείωμα αναφέρει πως «Με την αποστρατεία του επιτάχυνε μια έρευνα που αφορά την εξέλιξη των στρατών κατά τον ρου της Ιστορίας ανά τον κόσμο, μέσα από την αγορά μεταλλικών μικρογραφιών στρατιωτών. Σταδιακά η συλλογή του έγινε τεράστια και έτσι γεννήθηκε η ιδέα της συγγραφής ενός βιβλίου, με κείμενα και εικόνες των μεταλλικών στρατιωτών, που περιγράφουν την εξέλιξη του στρατιώτη από τη μυθολογία μέχρι σήμερα. Στην ουσία πρόκειται για μια εναλλακτική προσέγγιση της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας.
»Ο πρόωρος θάνατός του, που βύθισε σε θλίψη τις ένοπλες δυνάμεις και όλους όσους γνώριζαν την προσφορά του στην πατρίδα, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση αυτού του έργου, ενέργεια την οποία ανέλαβε και έφερε εις πέρας, μετά από πολύμηνες και άοκνες προσπάθειες, ο στρατηγός Νικόλαος Πιτσόλης.
»Τον αείμνηστο στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο ως πρωτοετής, τον είχα ως διοικούσα τάξη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου ήταν Επιλοχίας Λόχου Ευελπίδων. Από τότε, ξεχώριζε για το ήθος και την προσήλωσή του στα ιδεώδη του στρατεύματος και της πατρίδας.
»Στη διάρκεια της παραμονής του στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων μας Δυνάμεων, συνεργαστήκαμε παραγωγικά για την αποτελεσματικότητα και τη βελτίωση των εθνικών επιχειρησιακών σχεδίων.
»Η έκδοση του παρόντος βιβλίου, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στον ίδιο και εκδίδεται ως ένα έργο που θα κρατήσει τη μνήμη του ζωντανή και στις επόμενες γενιές, γιατί η κοινωνία μας και ειδικά οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη από πρότυπα.
Αιωνία η μνήμη του στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου».
Η γέννηση του βιβλίου με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα
«Μου εξήγησε ότι το «PALIKARI» είχε κατασκευαστεί σε ρητίνη από αυτόν και τους φίλους του, βασισμένο σε εικόνες και φωτογραφίες που έφεραν τουρίστες και φορτηγατζήδες από την Ελλάδα. Νομίζω ότι είναι σαφώς επηρεασμένο από τον «Αρματωλό» του Carl Haag του Μουσείου Μπενάκη. Το καλούπι που φτιάχτηκε, πουλήθηκε σε κάποια ελληνική εταιρία που όμως έκλεισε και το μοναδικό καλούπι χάθηκε για πάντα. Είχαν κρατήσει μόνο ένα αντίγραφο, αυτό που είχε στη βιτρίνα. Δέχτηκε να μου το πουλήσει σε μια λογική τιμή, κυρίως γιατί καταλάβαινε ότι το εκτιμούσα και το ήθελα.
»Από τότε άρχισε μια συνεργασία μεταξύ μας, στην οποία αυτός έφτιαχνε και εγώ πλήρωνα. Αυτό κράτησε χρόνια. Αγόρασα απ’ αυτόν πολλές μοναδικές φιγούρες στα 120 χιλιοστά. Απέτυχε, παρόλο που προσπάθησε, να με κάνει μοντελιστή και να με διδάξει να βάφω στρατιωτάκια. Συνέχισα όμως από τότε να συλλέγω στρατιωτάκια.
»Το 2015, που ξαναπήγα στο Βέλγιο, το μαγαζί δυστυχώς είχε κλείσει. Δεν μπορώ πια να βρω φιγούρες στα 120 χιλιοστά, αλλά πλέον συλλέγω ό,τι μου ικανοποιεί το αισθητικό και ιστορικό κριτήριο. Κι αυτό είναι που αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σας.
Μιχάλης Κωσταράκος, στρατηγός ε.α.»