Τη σημασία που είχε για την ενίσχυση του αυστραλιανού κράτους η συμβολή της ελληνικής και κυπριακής μετανάστευσης υπερτόνισε ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Peter Malinauskas στο μήνυμα που μετέφερε στους εορτασμούς που οργάνωσε η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Η εκδήλωση που άρχισε με δοξολογία στον καθεδρικό ναό των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, συγκέντρωσε αξιωματούχους, μέλη της ελληνικής κοινότητας και πολίτες, οι οποίοι θέλησαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Τη δοξολογία ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στολισμένων με μπλε και άσπρες κορδέλες, στο Ηρώο των Πεσόντων για όλους τους Έλληνες στρατιώτες, αλλά και τους Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς (ANZACS), που πολέμησαν μαζί τους και των οποίων η γενναιότητα διαμόρφωσε την έκβαση του πολέμου.
Ξεχωριστή νότα στην εκδήλωση έδωσε η ενεργή συμμετοχή μαθητών από τα ελληνόγλωσσα σχολεία της Κοινότητας. Ντυμένοι στα γαλανόλευκα, αλλά και με παραδοσιακές ενδυμασίες, οι νεαρότεροι ομογενείς απήγγειλαν ποιήματα και τραγούδησαν γιορτάζοντας το πνεύμα της αντίστασης και της εθνικής υπερηφάνειας.
Ο Πρόεδρος της GOCSA Πέτρος Γαρδιάκος υπογράμμισε ότι «η 28η Οκτωβρίου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας, ως σύμβολο θάρρους, ανθεκτικότητας και ακλόνητης δέσμευσης για ελευθερία. Είναι μια μέρα που μας θυμίζει όλες τις θυσίες που έκαναν οι πρόγονοί μας και το τίμημα που ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να υπερασπιστούν την αγαπημένη μας πατρίδα, την Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στη βοήθεια των Αυστραλών και των Νεοζηλανδών στρατιωτών δίπλα στους Έλληνες και τους Κύπριους στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σημειώνοντας ότι «με αυτήν την ειδική περίσταση, τιμούμε τους θαρραλέους Έλληνες και Κύπριους στις αρχές της δεκαετίας του 1940, που στάθηκαν μαζί ενάντια σε έναν τρομερό εχθρό και άλλαξαν την πορεία της ιστορίας. Η Ημέρα του “Όχι” είναι μια υπενθύμιση του τι μπορεί να επιτευχθεί όταν μια κοινότητα υπερασπίζεται τις κοινές της αξίες… αυτές ήταν οι ίδιες ελευθερίες και αξίες για τις οποίες πολέμησαν και οι Αυστραλοί στρατιώτες δίπλα τους. Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση της μακροχρόνιας σχέσης μας με την Ελλάδα και την Κύπρο και μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε την ενίσχυση του Κράτους μας μέσω της συμβολής της ελληνικής και κυπριακής μετανάστευσης…» κατέληγε το μήνυμά του.
Πηγή: The Greek Herald