Στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρόκειται να περιοδεύσει η έκθεση «Στολές Ευζώνων από το 1821 έως σήμερα» η οποία εγκαινιάστηκε και φιλοξενείται μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων της 28ης Οκτωβρίου.
Την έκθεση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά πανελλαδικά, οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον δήμο Λαρισαίων και παρουσιάζει το αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών ετών του ιστορικού ερευνητή Βασίλη Νικόλτσιου, ο οποίος πραγματοποίησε την ιστορική μελέτη, συγκέντρωσε τα υλικά και συνέβαλε στη δημιουργία των ευζωνικών στολών.
Τιμώντας τον Έλληνα εύζωνα, που ως έννοια, αποτέλεσε στην ελληνική κουλτούρα πρότυπο ευσταλούς ανδρός με ακέραιο χαρακτήρα και ήθος, αλλά και τη φουστανέλα που αναδείχθηκε σε σύμβολο της γενναιότητας, της λεβεντιάς ή ακόμα και της τιμιότητας των ευσταλών παλικαριών της νεότερης Ελλάδος, η έκθεση ακολουθεί νοερά τη γοητευτική ιστορική διαδρομή της ένδοξης αυτής φορεσιάς από το 1821 ως τις μέρες μας.
Μέσα από την παρουσίαση των στολών διαφαίνεται η ανέλιξη της φουστανέλας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε, όπως οι αλλαγές του πολιτεύματος, αλλά και των αισθητικών κριτηρίων, καθώς και των νέων ενδυματολογικών αναγκών του στρατεύματος.
Παρουσιάζονται 18 από τις 32 ευζωνικές στολές
Ο μουσειολόγος, ειδικός επί των ιστορικών θεμάτων και οργανωτής εκθέσεων με ιστορικά κειμήλια και αντικείμενα που έχουν χρησιμοποιήσει οι αγωνιστές στο παρελθόν και εμπνευστής της έκθεσης Βασίλης Νικόλτσιος, μιλώντας για την έκθεση σημείωσε ότι πρόκειται για μία προσπάθεια των τελευταίων πέντε χρόνων, που δεν έχει παρουσιαστεί πουθενά και περιλαμβάνει 18 από τις 32 διαφορετικές ευζωνικές στολές που υπάρχουν.
«Οι εύζωνες με την περήφανη παρουσία τους, με τη φουστανέλα τους, το τσαρούχι τους είναι έννοιες ταυτόσημες με την έννοια της Ελλάδας. Οι στολές αυτές βρίσκονται στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και στην πλατεία Συντάγματος όπου φυλάσσουν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, ενώ κάθε Κυριακή κάνουν την έπαρση της ημέρας στην Ακρόπολη. Στην έκθεση βρίσκονται εδώ και οι δύο στολές που χρησιμοποιήθηκαν από τους εύζωνες κατά τη διάρκεια του ατυχούς ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, ο οποίος έλαβε χώρα στη Θεσσαλία», πρόσθεσε ο μουσειολόγος.