Υπέρ της προστασίας των αμάχων σε Ισραήλ και Λίβανο, χωρίς ωστόσο να ζητήσει εκεχειρία, τάχθηκε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, από το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, υπογραμμίζοντας την «πραγματικά επιτακτική ανάγκη» να βρεθεί «διπλωματική λύση».
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει «να εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να μπορεί να υπάρξει πραγματική ασφάλεια κατά μήκος του συνόρου μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου».
Η απόφαση 1701 που υιοθετήθηκε το 2006 έβαλε τέλος σε έναν προηγούμενο πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Η απόφαση προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών μεταξύ των δυο πλευρών και ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι πρέπει να αναπτύσσονται στον νότιο Λίβανο, που συνορεύει με το Ισραήλ.
Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι βασικό να «υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την πλήρη εφαρμογή» της απόφασης αυτής.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός αξιωματούχος «εξέφρασε την υποστήριξή του στην προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η ασφάλεια και η προστασία του προσωπικού της».
Η δύναμη αυτή, η οποία έχει αναπτυχθεί στον νότιο Λίβανο για να επιτηρεί τη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή, στα σύνορα με το Ισραήλ, δήλωσε ότι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ αυτή την εβδομάδα σε ένα από τα παρατηρητήριά της στον νότο της χώρας.
Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης για την αναζήτηση προέδρου στον Λίβανο, τον οποίο έχει παραλύσει εδώ και χρόνια μια πολιτική και οικονομική κρίση, όπου η θέση του προέδρου είναι κενή τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια. Η Χεζμπολάχ και το Ιράν «δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του Λιβάνου», δήλωσε επίσης o Μπλίνκεν.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κυβερνητική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων, περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι στον Λίβανο διέσχισαν τα σύνορα για να μεταβούν στη Συρία από τότε που η χώρα έγινε πεδίο πολέμου μεταξύ του κινήματος Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. «Από την 23η Σεπτεμβρίου έως την 25η Οκτωβρίου, η Γενική Ασφάλεια κατέγραψε τη διέλευση 348.237 Σύρων πολιτών και 156.505 Λιβανέζων πολιτών στο συριακό έδαφος», διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση.