Επτά Ισραηλινούς πολίτες, πέντε ενήλικες και δύο ανήλικους, συνέλαβε σήμερα η ισραηλινή αστυνομία με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ του Ιράν, καθώς φέρεται ότι συνέλεγαν «ευαίσθητες» πληροφορίες σε στρατιωτικές βάσεις και ενεργειακές εγκαταστάσεις.
Οι συλληφθέντες στρατολογήθηκαν από Ιρανούς πράκτορες και οι πληροφορίες που συνέλεξαν «προκάλεσαν ζημιά στην ασφάλεια», ανακοίνωσε η αστυνομία.
Σύμφωνα με πηγές των μυστικών υπηρεσιών και οι επτά συλληφθέντες κρατούνται ήδη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και φέρονται να έχουν ομολογήσει πως επί δύο χρόνια κατασκόπευαν για λογαριασμό του Ιράν λαμβάνοντας πολύ μεγάλα ποσά ως αμοιβή.
Το κύκλωμα είχε καταγράψει, με φωτογραφικό υλικό αλλά και βίντεο, κινήσεις σε κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές του Ισραήλ, ενώ παράλληλα έδινε λεπτομερείς αναφορές σε συνδέσμους στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της Τουρκίας, οι επτά κατάσκοποι φέρονται να είχαν σχέσεις και με το Αζερμπαϊτζάν από το οποίο λάμβαναν επίσης εντολές και εμβάσματα.
Οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ αναφέρουν πως τα τελευταία δύο χρόνια οι επτά κατάσκοποι έχουν προχωρήσει σε περίπου 700 επιχειρήσεις εντός της χώρας μεταφέροντας πληροφορίες στην Τεχεράνη μέχρι και το πρόσφατο χτύπημα με drone κατά της πρωθυπουργικής κατοικίας.
Τα τοπικά Μέσα αναφέρουν πως οι αποστολές των επτά μελών περιλάμβαναν λεπτομερείς αναφορές για στρατιωτικές βάσεις, αναφορές και οπτικό υλικό για ναυτικές βάσεις και κυρίως αναφορές για κινήσεις ανώτατων αξιωματικών του στρατού αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Και οι επτά κατάσκοποι αντιμετωπίζουν κατηγορίες εσχάτης προδοσίας.
Η σύλληψή τους έγινε πριν από περίπου 48 ώρες στην Χάϊφα με τα ισραηλινά μέσα να σημειώνουν πως βρίσκονταν στο «μικροσκόπιο» τους τελευταίους τρεις μήνες.
«Θανατική ποινή»
Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ ζήτησε σήμερα από την ισραηλινή κυβέρνηση να επιβάλει τη θανατική ποινή σε όσους έχουν καταδικαστεί για προδοσία εν καιρώ πολέμου.
Η δήλωσή του έγινε μετά την ανακοίνωση της σύλληψης των επτά Ισραηλινών, η οποία είναι η τέταρτη επιχείρηση που καταλήγει σε συλλήψεις για κατασκοπεία το τελευταίο διάστημα.
«Το φαινόμενο των προδοτών της χώρας που βλάπτουν την ασφάλεια του Ισραήλ για λόγους οικονομικού οφέλους, ενώ πολεμάμε για το μέλλον μας σε έναν υπαρξιακό πόλεμο απαιτεί τα πιο σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που (να) επιτρέπει τη θανατική ποινή για τη βοήθεια σε εχθρό εν καιρώ πολέμου. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σαφές αποτρεπτικό μέσο που θα αποτρέπει περαιτέρω παρόμοιες περιπτώσεις», τόνισε ο Ζοχάρ σε ανακοίνωσή του.
Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο Ζοχάρ έκανε αυτή την πρόταση καθώς ο ποινικός κώδικας του Ισραήλ περιλαμβάνει ήδη τη θανατική ποινή, αλλά μόνο για εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, με την προδοσία να είναι μία από αυτές.
Ο Άντολφ Άιχμαν, ο αρχιτέκτονας του ναζιστικού Ολοκαυτώματος, ήταν ένας από τους δύο μόνο ανθρώπους που εκτελέστηκαν από το ισραηλινό κράτος στα 75 χρόνια ύπαρξης του εβραϊκού κράτους.