Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Αγιασωτών Λέσβου κατέθεσε την περασμένη άνοιξη τεκμηριωμένη πρόταση στο υπουργείο Πολιτισμού για εγγραφή του παραδοσιακού αγιασώτικου χαλβά («πταρέλια» στην ντοπιολαλιά) στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδας, μια πρόταση που αξιολογήθηκε θετικά.
Όπως διαβάζουμε στο lesvosnews.net, πρόκειται για μικρασιάτικη συνταγή που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Το γλύκισμα φτιάχνεται και πουλιέται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες σε μικρή ποσότητα, και η γεύση του έχει συνδεθεί με τα πανηγύρια του νησιού.
Βάσει της κατατεθειμένης πρότασης ο Σύλλογος θα πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά δράσεις, και η πρώτη από αυτές, η «1η Γιορτή Παραδοσιακού Αγιασώτικου Χαλβά ή Πταρέλια» θα γίνει το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα. Στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Λυκαβηττού, μετά τη Θεία Λειτουργία (στις 10:30) θα αρχίσει η γιορτή, με τη συνοδεία των σαντουριών του Αναγνωστηρίου Αγιάσου. Θα διανεμηθεί δωρεάν χαλβάς, καφές, βουτήματα, αναψυκτικά και κρητική τσικουδιά.
Όπως ενημερώνει το σωματείο, η Αθήνα επιλέχθηκε για την πρώτη διοργάνωση ώστε «να γίνει αυτό το ιδιόμορφο προϊόν γνωστό στην ευρύτερη καταναλωτική αγορά, μιας και η διακίνησή του μέχρις στιγμής γίνεται στα στενά λεσβιακά όρια». Από του χρόνου θα γίνεται στην Αγιάσο.