Ο Έλληνας πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση στο θέμα του συνεχιζόμενου διαλόγου με την Τουρκία, εξανέστη και απάντησε ως εξής:
«Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα, από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε «μειοδότες», γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητάμε με την Τουρκία;
Αναρωτιέμαι: πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδος στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο; Όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο, δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με τη βούλα; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Belh@rra, τα Rafale; Όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35;»
Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε «πατριώτες της φακής» και σε εκείνους που «θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες από ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μία πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
Κατ’ αρχάς, ο πρώτος που μίλησε για μειοδοσία, είναι ο ίδιος ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον Παύλο Τσίμα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, είπε επί λέξει τα εξής: «Αν είναι να αφήσω μία μεγάλη παρακαταθήκη για τη χώρα μου, για τις επόμενες γενιές, να είναι γειτονιά η οποία θα είναι ήρεμη, μία Ελλάδα της αυτοπεποίθησης της σταθερότητας και της υπερηφάνειας, ας χαρακτηριστώ και μειοδότης.»
Άρα, όταν ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών είναι αυτός που προαναγγέλλει μειοδοσία, τότε το περίεργο και το επικίνδυνο για τη χώρα θα ήταν να μην υπάρχουν οι φωνές που αντιδρούν στην επερχόμενη εθνική μειοδοσία. Ο εκνευρισμός και τα βέλη του κ. Μητσοτάκη μάλλον θα έπρεπε να στραφούν κατά εκείνου που προανήγγειλε την μειοδοσία, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τύχει της έγκρισής του.
Αν έχει δώσει την άδειά του για τα πεπραγμένα του κ. Γεραπετρίτη, τότε «Κρείττον του λαλείν το σιγάν».
Όσο για τα επιτεύγματα που επικαλείται ο κ. πρωθυπουργός, τα 12 μίλια στο Ιόνιο όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρούνται μια γενναία πατριωτική πράξη, αλλά μάλλον πράξη που ανοίγει το δρόμο για την απεμπόληση δικαιωμάτων στο Αιγαίο, στο θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων, αφού η τμηματική επέκταση αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα λαμβάνει υπ’ όψιν της και στην πράξη το παράνομο casus belli της Τουρκίας.
Άλλωστε, αυτή είναι και η άποψη της κυρίας Γαβουνέλη, γενικής διευθύντριας του ΕΛΙΑΜΕΠ, η οποία σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ είπε: «Σήμερα τα χωρικά μας ύδατα στο Αιγαίο είναι στα έξι μίλια, στο Ιόνιο, δηλαδή από το ακρωτήριο Ταίναρο και δυτικότερα, είναι 12, είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη, το γεγονός ότι αποφασίσαμε μία στιγμή, ότι η χώρα δεν χρειάζεται να έχει ενιαίο εύρος αιγιαλίτιδας ζώνης και επομένως “σπάσαμε” αυτή τη διαφορά. Δυτικά 12, ανατολικά 6.»
Όσον αφορά την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αυτή δεν έχει «ξεχάσει» μόνο το σύμπλεμα της Μεγίστης αλλά και τη μισή Ρόδο, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα στην Τουρκία και την Αίγυπτο να οριοθετήσουν μεταξύ τους ΑΟΖ μετά τον 28ο μεσημβρινό, σε περιοχές που με βάση το διεθνές δίκαιο και τον Χάρτη της Σεβίλης, έπρεπε να έχουν οριοθετηθεί μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Πέραν αυτού, μόνοι μας αναγνωρίσαμε μειωμένη επήρεια στην Κρήτη κατά 10% και στην Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο περίπου 20%». Το γεγονός ότι δεν οριοθετήθηκε ΑΟΖ ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού δίνει ζωτικό χώρο στην Τουρκία, για να συνεχίσει τις παράνομες διεκδικήσεις της.
Όσον αφορά στις παραγγελίες των οπλικών συστημάτων, αυτό είναι σωστή και επιβεβλημένη ενέργεια, αλλά όπλα χωρίς εθνικό σχέδιο και αποφασιστικότητα για υπεράσπιση των εθνικών δικαίων, της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικώ δικαιωμάτων, καταλήγουν να είναι πανάκριβα παλιοσίδερα.
Τέλος, να παραθέσουμε απόσπασμα συνέντευξης που έδωσε ο συνομιλητής του κ. Γεραπετρίτη, Χακάν Φιντάν στη Haber Global, στην οποία συνέντευξη, πέραν του ότι μιλά προσβλητικά για την Ελλάδα, μας ενημερώνει ότι έχουν δοθεί εντολές στους τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να είναι έτοιμες, σε περίπτωση που η Ελλάδα προβεί σε προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο, το οποίο το περιορίσαμε πανικόβλητοι στα χωρικά ύδατα των νησιών, όταν μας… μάλωσε η Τουρκία.
Ιδού, λοιπόν, τι μας λέει ο Τούρκος ΥΠΕΞ:
«Πώς μπορούμε να εξελίξουμε αυτή τη διαδικασία σε πρακτικές λύσεις; Διότι υπάρχει ένα σύμπλεγμα προβλημάτων μεταξύ μας, δηλαδή οι θαλάσσιες περιοχές, οι εναέριες περιοχές, η υφαλοκρηπίδα, το πρόβλημα των μειονοτήτων, δηλαδή το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας, το πρόβλημα της μουσουλμανικής μειονότητας, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τη λατρεία εκεί, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν το διορισμό του μουφτή, υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την εκπαίδευση, υπάρχουν θέσεις που έχουν πάρει και οι δύο χώρες στην Κύπρο, υπάρχουν θέματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θέματα που αφορούν το Αιγαίο.
Εννοώ, υπάρχει ήδη ένας μεγάλος πόλεμος που γίνεται στη Μαύρη Θάλασσα, και αυτή η ηρεμία στο Αιγαίο είναι τόσο πολύτιμη, είναι ανάγκη να δράσουμε συνειδητά και υπεύθυνα.
Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο στρατός μας είναι έτοιμος να αποκρούσει οποιαδήποτε πρόκληση. Έχει λάβει σχετικές οδηγίες. Αλλά η προτεραιότητά μας είναι πράγματι να προωθήσουμε τα συμφέροντά μας με διπλωματικό τρόπο».