Η ικανότητα του ρωσικού ενεργειακού τομέα ενοχλεί το Λονδίνο και για αυτό η Βρετανία επέβαλε κυρώσεις σε ακόμα 18 ρωσικά δεξαμενόπλοια και σε τέσσερα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε η Μόσχα την απόφαση της Βρετανίας να εφαρμόσει τη μεγαλύτερη δέσμη κυρώσεων μέχρι σήμερα σε βάρος του λεγόμενου «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας.
Το Λονδίνο υποστηρίζει πως ο «σκιώδης στόλος» χρησιμοποιεί παράνομες πρακτικές προκειμένου να αποφύγει τους δυτικούς περιορισμούς στο ρωσικό πετρέλαιο.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως η βρετανική κυβέρνηση συνεργάζεται με τις ναυτικές Αρχές ώστε τα ρωσικά πλοία με ύποπτη ασφάλιση να δίνουν λεπτομέρειες για το καθεστώς ασφάλισής τους όταν διέρχονται από τη Μάγχη.
«Οποιοσδήποτε παράγοντας διευκολύνει και υποστηρίζει τις κακές δραστηριότητες της Ρωσίας μπορεί να εκθέσει τον εαυτό του σε κυρώσεις», δήλωσε η κυβέρνηση.
Η είσοδος των 18 δεξαμενόπλοιων σε βρετανικά λιμάνια θα απαγορεύεται και δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βρετανικές λιμενικές υπηρεσίες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των δεξαμενόπλοιων που έχουν τεθεί υπό καθεστώς κυρώσεων, σε 43. Στον κατάλογο με τα πλοία περιλαμβάνονται τα NS Bora, Atlas και Moskovsky Prospect. Τα δεξαμενόπλοια που έχουν τεθεί στο στόχαστρο εκτιμάται πως μετέφεραν πετρέλαιο αξίας 4,9 δισ. στερλινών πέρυσι, ανέφερε.
Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα, η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις στη ρωσική εταιρία αερίου Rusgazdobycha JSC.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι νέες βρετανικές κυρώσεις σε πλοία μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου και αερίου δείχνουν πως το κύρος της Μόσχας ως ενός «αξιόπιστου προμηθευτή ενέργειας» δεν ταιριάζει στο Λονδίνο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Σύμφωνα πάντα με το RIA, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να παραβιαστούν τα δικαιώματα της Ρωσίας.