«Απόβαση 3.000 Ποντίων στην Πάτρα το σαββατοκύριακο» βλέπει το pelop.gr, «Η Πάτρα υποδέχεται τους Πόντιους» γράφει το dete.gr, «Στα χορευτικά βήματα των Ποντίων – Έρχονται 4.000 Πόντιοι για το 18ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών» είναι ο τίτλος στο thebest.gr.
Ο λόγος φυσικά για τη μεγάλη διοργάνωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, που φέτος θα …ταρακουνήσει την αχαϊκή πρωτεύουσα, με επίκεντρο το Εθνικό Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτριος Τόφαλος».
Από τη μεριά της Αχαΐας, η προσπάθεια φέρει την υπογραφή της Αντιπεριφέρειας Τουρισμού και του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, ο οποίος επιπλέον φέρει (υπερηφάνως, θα λέγαμε) και την ιδιότητα του Ποντίου. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί το βράδυ του Σαββάτου, ενώ την Κυριακή το πρωί, στην πλατεία Γεωργίου, θα παρουσιαστούν χοροί και θα προσφερθούν παραδοσιακά ποντιακά εδέσματα σε όσους παρευρεθούν.
Για τη διοργάνωση δόθηκε την Τρίτη συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησαν ο Κώστας Πελετίδης, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Προγραμματισμού Αποστόλης Αγγελής.
Ο Κώστας Πελετίδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τον προσφυγικό χαρακτήρα της πόλης του:
«Η Πάτρα υποδέχεται το 18ο παμποντιακό αντάμωμα όντας κι αυτή μια πόλη προσφυγική. Το 1923 υποδέχτηκε 7.500 πρόσφυγες έχοντας μόνιμο πληθυσμό μόλις 52.000 περίπου κατοίκους. Για μένα το αντάμωνα αυτό έχει και συναισθηματική αξία λόγω της ποντιακής μου καταγωγής. Εμείς τότε δεν φύγαμε από τους τόπους μας με τη θέλησή μας.
»Μας ξερίζωσαν! Γίναμε ανταλλάξιμοι! Και το γεγονός ότι 101 χρόνια μετά τη Γενοκτονία υπάρχουν οι Πόντιοι και διατηρούν τον πολιτισμό τους, τα ήθη και έθιμά τους, την ιστορική τους μνήμη, αυτό δείχνει ότι δεν μας έκαμψαν στην ψυχή. Με την ενεργό συμμετοχή όλων μας, ας μην επιτρέψουμε να ξεριζώνονται άλλοι λαοί. Κανείς να μην γίνεται πρόσφυγας για να κερδίζουν κάποιοι άλλοι. Καλούμε όλους στο “Τόφαλος” το Σάββατο στις 6:30 το απόγευμα και στην πλατεία Γεωργίου την Κυριακή το πρωί. Παράλληλα τις μέρες αυτές θα λειτουργήσει κι έκθεση για την προσφυγιά και τον ποντιακό ελληνισμό στα Ψηλά Αλώνια».
Νωρίτερα ο Γ. Βαρυθυμιάδης ευχαρίστησε το Δήμο Πατρέων και αναφέρθηκε προσωπικά στον «φλογερό πατριώτη», όπως τον χαρακτήρισε, Κώστα Πελετίδη, αλλά και στην Περιφέρεια και στην ΠΕΔ και τόνισε ότι με το 18ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών η Ομοσπονδία και τα 470 πρωτοβάθμια σωματεία της θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην Πάτρα.
Αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και στην τουρκική εισβολή και κατοχή της βόρειας Κύπρου, σημειώνοντας ότι το φετινό Φεστιβάλ στέλνει το μήνυμα «Δεν ξεχνώ».
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο πρόεδρος του σωματείου «Φάρος» Ποντίων Πατρών Δημήτρης Αντωνιάδης, και εκπρόσωποι του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Πάτρας, του Συλλόγου Ποντίων Απιδεώνα Αχαΐας και του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων.