Άμεση και σφοδρή αναμένεται να είναι η απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα της Χεζμπολάχ, μετά το θάνατο τεσσάρων στρατιωτών από drone που κατάφερε να πλήξει ισραηλινή στρατιωτική βάση το βράδυ της Κυριακής.
Ενδεικτικό του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προήδρευσε σε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε στις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας, στο στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ.
Νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη βάση που χτυπήθηκε το βράδυ της Κυριακής από τη Χεζμπολάχ από όπου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Θέλω να το ξεκαθαρίσω: θα συνεχίσουμε να χτυπάμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα μέρη του Λιβάνου – και στη Βηρυτό».
Επιμένει να φύγουν οι κυανόκρανοι από τις εμπόλεμες ζώνες
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο ισραηλινός στρατός έβαλε σκόπιμα στο στόχαστρο τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (NIFIL), χαρακτηρίζοντάς τις «εντελώς λανθασμένες» και επανέλαβε την έκκλησή του προς τους κυανόκρανους να αποσυρθούν από τις εμπόλεμες ζώνες.
«Το Ισραήλ λυπάται για οποιαδήποτε ζημιά προκλήθηκε στο προσωπικό της UNIFIL», τόνισε. «Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού της UNIFIL είναι να απομακρυνθεί προσωρινά από τον κίνδυνο», πρόσθεσε.
«Οι κυανόκρανοι θα μείνουν στον Λίβανο»
Ωστόσο, ως απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, μιλώντας στη δημόσια γαλλική τηλεόραση France 5, τόνισε ότι οι κυανόκρανοι έχουν «αποστολή να μείνουν» στον Λίβανο.
«Την ημέρα που τα όπλα θα σιγήσουν, θα υπάρχει πάντα αυτή η Μπλε Γραμμή (σ.σ. το σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου), θα υπάρχει το ψήφισμα 1701 ή ένα νέο ψήφισμα, θα υπάρχει πάντα μια ζώνη που θα πρέπει να διασφαλίσουμε την ουδετερότητά της», είπε ο Γάλλος υπουργός.
«Τα Ηνωμένα Έθνη ανέθεσαν (την εντολή) σε αυτές τις δυνάμεις και στα Ηνωμένα Έθνη επαφίεται να την αποσύρουν, εκτός και αν δοθεί ακυρωτική εντολή από τις συμβαλλόμενες χώρες», πρόσθεσε.
Οι ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην UNIFIL (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία) θα συνεδριάσουν την Τετάρτη για να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έχει ήδη δηλώσει ότι «δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL».
Στο πλαίσιο δράσης της UNIFIL έχουν αναπτυχθεί περίπου 10.000 κυανόκρανοι από την Ινδονησία, το Νεπάλ, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Γκάνα, την Κίνα, τις τέσσερις προαναφερόμενες ευρωπαϊκές χώρες και από άλλες.
Τουλάχιστον 21 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα
Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ένα χριστιανικό χωριό του βορείου Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, προσθέτοντας ότι διεξάγονται τεστ DNA για να ταυτοποιηθούν τα θύματα.
Είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο το χωριό Άιτο αφού ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, στις 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, “από την επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στο Άιτο της περιφέρειας Ζγάρτα σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι και 8 τραυματίστηκαν”. Το υπουργείο διευκρίνισε ότι ο απολογισμός είναι προσωρινός.
Στόχος ήταν ένα διαμέρισμα, μετέδωσε το λιβανέζικο πρακτορείο ANI. Ένα στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κτίριο αυτό φιλοξενούσε πολλές οικογένειες εκτοπισμένων από τον νότιο Λίβανο, το προπύργιο της Χεζμπολάχ.
Ο βομβαρδισμός έγινε «μόλις έφτασε με αυτοκίνητο ένας άνδρας» μπροστά στο κτήριο, πρόσθεσε η πηγή αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτήριο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού το οποίο ισοπεδώθηκε από το πλήγμα, εν μέσω ασθενοφόρων που πηγαινοέρχονταν.
Ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε.