Στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή «On Politics», με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, μίλησε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης Κωνσταντίνος Συνολάκης, για το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Μίλτον» στη Φλόριντα.
Αρχικά τόνισε πως «όταν ξεκινά ένας μεγάλος τυφώνας/κυκλώνας που αρχίζει μέσα στον Κόλπο του Μεξικού, αρχίζει και μαζεύει πάρα πολλή υγρασία γιατί το νερό έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία. Αυτή την εποχή η θερμοκρασία στο νερό του Κόλπου μπορεί να φτάσει και 30-32 βαθμούς Κελσίου.
»Τι γίνεται λοιπόν; Αυτό δίνει πάρα πολλή ενέργεια στον κυκλώνα και οι επιστήμονες μπορούν να προβλέψουν με σχετική ακρίβεια την τροχιά και το μέγεθος του κυκλώνα όσο είναι πάνω στην θάλασσα. Από τη στιγμή που ο κυκλώνας αρχίζει και μετακινείται πάνω στη στεριά, μετά είναι πιο δύσκολο να προβλέψεις από μέρες πριν και να εκτιμήσεις πόση θα είναι η ισχύς του. Προφανώς θα πέσει πάρα πολλή βροχή, θα έχουμε φοβερές καταστροφές. Ήδη έχουμε δει ότι έχουν γίνει ανεμοστρόβιλοι».
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών ανάφερε: «Η αλήθεια είναι, γιατί άκουγα όλη την ημέρα την παραφιλολογία κατά πόσο έπρεπε να υπάρχει προειδοποίηση, προφανώς έπρεπε να υπάρχει προειδοποίηση. Όταν έχεις μια τόσο μεγάλη καταιγίδα δεν μπορείς να μην εκκενώσεις περιοχές, γιατί δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η τεχνολογία η οποία να μπορεί να μας υποδείξει ακριβώς ποιες περιοχές θα πληγούν και ποιες δεν θα πληγούν».
Ο ρόλος της κλιματικής κρίσης
Ερωτηθείς αν η κλιματική κρίση έχει διαδραματίσει ρόλο στην έντονη παρουσία αυτών των φαινομένων, ο Κ. Συνολάκης απάντησε: «Η κλιματική κρίση έχει παίξει τεράστιο ρόλο. Δηλαδή όσο πιο πολύ θερμαίνεται η θάλασσα τόσο πιο πολλή ενέργεια θα υπάρχει για αυτές τις ακραίες καταιγίδες και τόσο πιο πολλοί υδρατμοί.
»Για να καταλάβετε, έχει υπολογιστεί ότι για κάθε βαθμό αλλαγής της θερμοκρασίας της θάλασσας, έχεις περίπου 7% περισσότερους υδρατμούς που πηγαίνουν στην ατμόσφαιρα.
»Σε ένα τεράστιο μετεωρολογικό μέτωπο, το οποίο μπορεί να φτάσει 150 χλμ, καταλαβαίνετε πόσο περισσότεροι υδρατμοί μπαίνουν στην ατμόσφαιρα, οπότε έχεις πολύ πιο δυνατή και έντονη βροχή. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία – είναι υπεύθυνη και για την αυξημένη ένταση των φαινομένων, αλλά φυσικά και για την αυξημένη συχνότητα».