Το 6ο διεθνές συνέδριο για τη Ρωμαϊκή και Ύστερη Αρχαιότητα στη Θράκη «Roman and Late Antique Thrace (RaLATh)» πρόκειται να φιλοξενήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου. Στις εργασίες του θα λάβουν μέρος περισσότεροι από 80 επιστήμονες από χώρες της Ευρώπης, κυρίως των Βαλκανίων, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα 40 διαφορετικών μελετών.
Η εναρκτήρια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 18.30, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου με δύο εισαγωγικές ομιλίες. Καταρχήν, ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Διαμαντής Τριαντάφυλλου και η προϊσταμένη της ΕΦΑ Έβρου Δόμνα Τερζοπούλου θα μιλήσουν για τη μετεξέλιξη του τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης σε μουσείο («Burial Tululus of Mikri Doxipara-Zoni: A new Museum of Roman Thrace») και στη συνέχεια ο αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ Ηλίας Σβέρκος θα αναφερθεί στα ίχνη που άφησαν Ρωμαίοι αυτοκράτορες στο τοπίο της Θράκης («Imprints of Roman Emperors in Landscapes of Thrace»).
Οι διεργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο την Παρασκευή και το Σάββατο 11 & 12 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων ξεναγήσεων των συνέδρων στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων.
Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και περιήγηση στον Μακεδονικό Τάφο Σταυρούπολης-Κομνηνών και το Φρούριο της Καλύβας.
Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. Πληροφορίες για το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να αναζητήσετε στο τηλέφωνο του Μουσείου Αβδήρων 2541051003.
Μουσείο για την ταφική τελετουργία
Ο ταφικός Τύμβος της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης είναι ένας από τους μεγαλύτερους τύμβους αυτοκρατορικών χρόνων, στην περιοχή της Θράκης και ο μοναδικός στον ελλαδικό χώρο, στον οποίο βρέθηκαν τροχοφόρα οχήματα διατηρημένα σε τόσο καλή κατάσταση. Η ανασκαφική έρευνα του τύμβου ξεκίνησε το 2002 και διήρκεσε δύο χρόνια. Στην ανασκαφή ερευνήθηκαν τέσσερις λάκκοι με υπολείμματα καύσεων τριών ανδρών και μιας γυναίκας που συνοδεύονταν από πολυάριθμα χάλκινα, σιδερένια, γυάλινα και πήλινα κτερίσματα, πέντε άμαξες με τα υποζύγιά τους καθώς και δύο ταφές πέντε επιπλέον αλόγων. Σε όλες τις άμαξες διατηρούνται τα λειτουργικά και διακοσμητικά μεταλλικά στοιχεία, ενώ σε δύο από αυτές διατηρούνται και αποτυπώματα των ξύλινων τμημάτων τους. Τα αρχαιολογικά δεδομένα χρονολογούν το σύνολο μεταξύ του 100 και του 150 μ.Χ.
Πώς θα διαμορφωθεί ο εκθεσιακός χώρος
Όσον αφορά στην εκθεσιακή ανάδειξη του χώρου, βασική επιλογή είναι η έκθεση του συνόλου των καύσεων, των αμαξών και των αλόγων ως αδιάσπαστη ενότητα. Δίνεται μεγάλη σημασία στη διατήρηση της ανασκαφικής εικόνας των λάκκων των καύσεων, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να κατανοήσει βιωματικά σημαντικές όψεις της ταφικής τελετουργίας του τύμβου μέσα από 18 αυτοτελείς στάσεις. Τα οστά των δεκαπέντε αλόγων διατηρούνται επί του εδάφους, ενώ τα συντηρημένα κτερίσματα των καύσεων παρουσιάζονται ομαδοποιημένα σε προθήκες. Οι άμαξες ανακατασκευάζονται με τα πρωτότυπα εξαρτήματα να τοποθετούνται στην ακριβή τους θέση.
Σημειώνεται ότι στα κινητά ευρήματα της ανασκαφής περιλαμβάνονται πολυάριθμα κτερίσματα, μεταλλικά εξαρτήματα των αμαξών, διακοσμητικά στοιχεία από την ιπποσκευή των αλόγων, αλλά και οργανικά υλικά. Μεταξύ των κτερισμάτων περιλαμβάνονται 19 χάλκινα ακέραια αγγεία, τα οποία συγκροτούν το μεγαλύτερο σύνολο χάλκινων αγγείων που έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα.
Τέλος, δύο χάλκινες ιατρικές εργαλειοθήκες χειρουργικών εργαλείων είναι διεθνώς οι καλύτερα διατηρημένες εργαλειοθήκες αυτοκρατορικών χρόνων.