Στόχος της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» είναι να κατεδαφίσει ορισμένα κτήρια στην περιοχή των Βαρωσίων, να κατασκευάσει στη θέση τους άλλα, και να προχωρήσει στην οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής δήλωσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ.
Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης, ο Τατάρ έκανε δηλώσεις στο τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ισχυριζόμενος ότι τα Βαρώσια είναι περιοχή υπό την κυριαρχία της «ΤΔΒΚ» και λέγοντας παράλληλα ότι με το άνοιγμα της περιοχής, το 2020, απέκτησε περιεχόμενο η θέση περί κυριαρχικής ισότητας και ισότιμο διεθνές καθεστώς δύο κρατών στην Κύπρο.
Ο Τατάρ ανέφερε ότι ο αρχικός στόχος τους ήταν να δοθούν κάποιες περιοχές των Βαρωσίων σε δημόσια χρήση, και αυτό επετεύχθη.
«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να κατεδαφίσουμε και να ανακατασκευάσουμε ορισμένα από τα κτήρια στα Βαρώσια, να ανακαινίσουμε ορισμένα από αυτά και να τα εντάξουμε στην “εθνική οικονομία” (sic). Είναι γεγονός ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων έχει πολύ σημαντική άμεση και έμμεση συμβολή στην οικονομία μας. Στην επόμενη φάση, ελπίζω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας, αλλά υπάρχει μια λεπτομέρεια εκεί.
»Μετά το 1571, το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου μετατράπηκε σε βακούφι. Κατά παράβαση της συμφωνίας που συνήφθη το 1878, η Αγγλία παραχώρησε τις βακουφικές περιουσίες των Βαρωσίων στους Ελληνοκύπριους. Τώρα, η Διοίκηση Βακουφίων Κύπρου (Εβκάφ) ασχολείται με το θέμα αυτό και έχει ενστάσεις σχετικά με τη λεηλασία των βακουφικών περιουσιών», είπε.
Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε επίσης στο Anadolu ότι από την ημέρα που άνοιξαν τα Βαρώσια, τα επισκέφτηκαν 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 90% των τουριστών.
Τέλος, δήλωσε ότι το θέμα των Βαρωσίων τέθηκε κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος για το Σχέδιο Ανάν, το 2004, συζητήθηκε η επιστροφή τους στους Ελληνοκύπριους στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, το 2017, και οι όποιες διαπραγματεύσεις για λύση με βάση την ομοσπονδία είναι πλέον παρελθόν.