Μεγάλες προσφορές, ύψους περίπου 120 δισ. ευρώ, έχουν καταθέσει διεθνείς επενδυτές εντός του 2024 για την εξαγορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων. Παράγοντες της αγοράς διαπιστώνουν πως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μία νέα γενιά επενδυτών περισσότερων «ποιοτικών» και μακροπρόθεσμων δείχνει ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Ο τίτλος investment grade, αναφέρεται σε άρθρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «επιτρέπει σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό επενδυτών να επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας».
Οι συστημικές τράπεζες την ίδια χρονική περίοδο συγκέντρωσαν προσφορές σχεδόν 37 δισ ευρώ μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης, αλλά και μέσω των εκδόσεων ομολόγων.
Οι τράπεζες μέσω της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Πειραιώς και την Εθνική προσέλκυσαν συνολικές προσφορές 17 δισ. ευρώ, ενώ οι οι τεσσερις συστημικές τράπεζες από τις αρχές του 2024 εχει συγκεντρώσει προσφορές 20,8 δισ. ευρώ από την έκδοση ομολόγων. Στις αρχές Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η αρχική δημόσια προσφορά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με τη μερική αποεπένδυση του Ελληνικού Δημοσίου, που διέθεσε το 30% σε επενδυτές, ενώ τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.
Τι γίνεται με τα ομόλογα
Οι προσφορές για τις μέχρι τώρα εκδόσεις κρατικών ομολόγων, εντός του 2024, μαζί με τις επανεκδόσεις, ανέρχονται σε 74 δισ. ευρώ.
Το Φεβρουάριο του 2024 το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 4 δισ. ευρώ από νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου με απόδοση 3,478%, αισθητά χαμηλότερη από εκείνη της έκδοσης αντίστοιχης διάρκειας τον Ιανουάριο του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκδοση πέτυχε ταυτόχρονα τρία ρεκόρ:
1. Συγκέντρωσε το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που έχει σημειωθεί ποτέ για ελληνικό κρατικό τίτλο, καθώς ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ, με το δείκτη κάλυψης να διαμορφώνεται σε 8,75x (έναντι 6,26x της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης)
2. Η τιμολόγηση του ομολόγου έκλεισε με τη χαμηλότερη διαφορά απόδοσης (country premium) που έχει επιτευχθεί σε ελληνική έκδοση
3. Είναι το μεγαλύτερο ποσό έκδοσης 10ετούς ομολόγου από το 2010.
Επίσης το δημόσιο άντλησε 3 δισεκ. ευρώ από την έκδοση 30ετούς ομολόγου με απόδοση 4,241% και ισχυρό δείκτη κάλυψης, αποτυπώνοντας την ισχυρή ζήτηση κυρίως από διεθνείς επενδυτές με τη συνολική ζήτηση να ανέρχεται στα 33 δισ.
Μέσω επανεκδόσεων ομολόγων το δημόσιο άντλησε 1, 6 δισ. ευρώ, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα 5,9 δισ. ευρώ.
Οι εκδόσεις ομολόγων εντός του 2024 είχαν μειωμένη μεσοσταθμική απόδοση σε σύγκριση με εκείνες του 2023. Στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων παρατηρείται σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, γεγονός που συνδέεται με την αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία, η οποία επιφέρει αύξηση της ζήτησης ελληνικών τίτλων, ιδίως ελληνικών κρατικών ομολόγων, εκ μέρους διεθνών επενδυτών.