Την πρότασή του προς τη Βουλή των Ελλήνων και την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, να θέσουν υπό την αιγίδα τους το ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα των δικαστηρίων-παρωδία της Αμάσειας τον Σεπτέμβριο του 1921, καταθέτει μέσω του pontosnews.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» Γιώργος Γεωργιάδης.
Όπως λέει, στις φετινές εκδηλώσεις μνημοσύνης –αλλά και στις προηγούμενες–, που έγιναν στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», δίπλα στον αδριάντα του Νίκου Καπετανίδη, παραβρέθηκαν βουλευτές και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας έδωσε την ευλογία του. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το μνημόσυνο να τεθεί και επισήμως υπό την αιγίδα του ελληνικού Κοινοβουλίου και της Ελλαδικής Εκκλησίας.
Κατά τον Γιώργο Γεωργιάδη, αυτό ταιριάζει στους ήρωες εκείνους, την πολιτική, θρησκευτική και οικονομική ηγεσία των Ελλήνων του Πόντου που στα κελιά, στο εδώλιο και στο ικρίωμα δεν έπαψαν να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο.
«Τα Δικαστήρια της Αμάσειας που έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο του 1921, αποτελούν μια συνταρακτική και συγκλονιστική καμπή στην εξέλιξη του εθνικού ζητήματος του Πόντου. Η ιερή βάδιση των Ελλήνων Μαρτύρων προς στην αγχόνη του Κεμάλ, με τον Εθνικό Ύμνο, τις ψαλμωδίες και τις κραυγές υπέρ της Ελλάδας και του Έθνους, ως Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” μας οδήγησαν στη σκέψη να προτείνουμε δημόσια η ελληνική Βουλή και η Εκκλησία της Ελλάδος να θέσουν υπό τη μόνιμη αιγίδα τους το Εθνικό Μνημόσυνο.
»Αυτοί οι ήρωες έδωσαν πρόθυμα την ζωή τους στους Δημίους τους Τούρκους και ανέβηκαν λευκοί στον ουρανό με το γαλάζιο της σημαίας να τους περιβάλλει. Υπό την έννοια αυτή η παροχή της αιγίδας της Βουλής των Ελλήνων είναι αυτονόητη. Όπως και της Εκκλησίας της Ελλάδας καθώς δύο εκ των Μαρτύρων ήταν Αρχιερείς μας, που έχουν, μάλιστα, αγιοκαταταχθεί. Πρόκειται για τον Ευθύμιο Αγριτέλλη, επίσκοπο Ζήλων και τον πρωτοσύγκελο Πλάτων Αϊβαζίδη», λέει στο pontosnews.gr ο Γιώργος Γεωργιάδης.
Έγινε θεσμός το μνημόσυνο
Το μνημόσυνο για τα θύματα των δικαστηρίων της Αμάσειας έγινε για πρώτη φορά το 2021 από το Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», σε συνεργασία με την τότε διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά (δήμαρχος ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης).
Φέτος τη διοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβε εξ ολοκλήρου ο δήμος Παύλου Μελά μετά από απόφαση του νυν δημάρχου Δημήτρη Ασλανίδη.
Όπως λέει στο pontosnews.gr ο Γιώργος Γεωργιάδης, στόχος είναι το μνημόσυνο να συνεχίσει να τελείται αλλά και να επεκταθεί. Αυτό, κατά τον ίδιο, μπορεί να γίνει με την παρουσία στο μνημόσυνο κι άλλων ποντιακών συλλόγων καθώς και σχολείων, ενώ στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται και η διοργάνωση μιας πολιτιστικής εκδήλωσης εκείνη την ημέρα, όταν, βέβαια, διαμορφωθεί ο χώρος του πρώην στρατοπέδου, ώστε να μπορούν να τελεστούν σε αυτό εκδηλώσεις.
Συμμετοχή και άλλων προσφυγικής καταγωγής Ελλήνων στο μνημόσυνο
Παράλληλα και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Δράσης «Νίκος Καπετανίδης» στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα των Δικαστηρίων της Αμάσειας μπορούν να συμμετάσχουν πολιτιστικοί σύλλογοι με καταγωγή και από άλλες αλησμόνητες πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, αφού στα θύματα των δικαστηρίων-παρωδία περιλαμβάνονται και Έλληνες από την Ανατολική Θράκη, την Καππαδοκία και την Ιωνία, οι οποίοι ζούσαν τότε σε περιοχές του Πόντου.
«Υπήρξαν Έλληνες από την Ανατολική Θράκη, την Ιωνία, το Αιγαίο και την Καππαδοκία που βρέθηκαν στην αγχόνη. Η προσπάθεια μας να συγκεντρώσουμε όλα τα ονόματα των Εθνομαρτύρων είναι ήδη σε εξέλιξη όπως και η ανεύρεση των ομαδικών τάφων που ερρίφθησαν από τους Τούρκους τα ιερά τους σκηνώματα. Για το Σωματείο Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” η 19η Μαΐου είναι μια αδιαμφισβήτητη, αδιαπέραστη, κατακόκκινη γραμμή. Είναι ο κεντρικός οδηγός των θέσεων μας στα ελληνοτουρκικά ζητήματα. Για μας η 21η Σεπτεμβρίου είναι η αντεστραμμένη Δίκη της Νυρεμβέργης, που ως συνταρακτικό ιστορικό γεγονός ισχυροποιεί αποφασιστικά το πάνδημο αίτημα αναγνώρισης της 19ης Μαΐου, ημέρα καταδίκης του Κεμαλισμού και της Γενοκτονίας που αδίστακτα διέπραξε», καταλήγει ο Γιώργος Γεωργιάδης.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης