Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη λειτουργίας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ (Φιλοσοφική Σχολή). Ήδη τα μαθήματα έχουν αρχίσει στην Έδρα στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΑΠΘ (ακαδημαϊκό έτος 2024-2025).
Τα επιλεγόμενα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου με τον γενικό τίτλο Ιστορία του Ελληνισμού της Ανατολής (ΙΕΑ) έχουν ως εξής:
Α. Ο Ελληνισμός της Ανατολής κατά τους Νεότερους Χρόνους (ΙΕΑ 301/ 251) (Τετάρτη 18:30-21:00, αίθ. 111)
Β. Ο Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας στη Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία (ΙΕΑ 302/ 252) (Πέμπτη 18:30-21:00, αίθ. 111).
Τα μαθήματα προσφέρονται σε φοιτητές και φοιτήτριες όχι μόνον του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας αλλά και των υπόλοιπων Τμημάτων της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ καθώς και άλλων Τμημάτων του ΑΠΘ.
Κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος προγραμμαίζονται επισκέψεις σε αρχεία και μουσεία, εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συνεργασίες με την Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση καθώς και με επιστημονικούς και άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Μαθήματα στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Νέα επιτυχημένα βήματα αναμένεται να κάνει η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και στο ΚΕΔΙΒΙΜ ΕΑΠ, για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Μετά την επιτυχημένη διεξαγωγή του α΄ κύκλου του Προγράμματος «Σπουδές στον Ποντιακό Ελληνισμό» (Μάρτ-Ιούν 2024), ξεκινάει και πάλι η πραγματοποίησή του τον προσεχή Νοέμβριο. Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων 25/10/2024 έως 22/11/2024 (περισσότερα: https://shorturl.at/T2hE2).
Νέα χρόνια, νέος ιστότοπος
Με την έναρξη του όγδοου έτους λειτουργίας της Έδρας Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ, το προσωπικό της Έδρας προχώρησε σε αναβάθμιση του ιστοτόπου της. Πλέον, στην ιστοσελίδα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών μπορείτε να μαθαίνετε τα νέα και τις ανακοινώσεις της, να δείτε τα πεπραγμένα των πρώτων έξι ετών λειτουργίας της, καθώς και τα εκπαιδευτικά – ερευνητικά προγράμματα και τις εκδόσεις στις οποίες συμμετείχε το προσωπικό της.
Στον ιστότοπο θα βρείτε τη νέα σειρά podcast Διάλογοι με την Ιστορία, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συνεργασία της Έδρας με τη Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων και άλλες γενοκτονίες του 20ού αιώνα.
Η ιστοσελίδα του αναφερόμενου εκπαιδευτικού προγράμματος θα είναι σύντομα διαθέσιμη στους εκπαιδευτικούς και στο μαθητικό/φοιτητικό κοινό: https://ponticstudies.hist.auth.gr/