Τα όσα κυκλοφορούν περί υποχωρήσεων της Ελλάδας σε θέματα κυριαρχίας με την Τουρκία έσπευσε να διαψεύσει, εκ νέου σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ 100,3». Αφενός δήλωσε ότι η Αθήνα «δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσει στο να τεθούν ζητήματα κυριαρχίας είτε στο διάλογο με την Τουρκία, είτε στη διεθνή δικαιοδοσία» και παράλληλα υπογράμμισε ότι «δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε, ωστόσο, πως εάν δεν λυθεί η διαφορά οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία δεν θα υπάρχει μακρόχρονη ειρήνη στην περιοχή μας.
Για τις συνομιλίες με τη γειτονική χώρα είπε ότι 15 μήνες μετά την έναρξη του διαλόγου στο Βίλνιους, όταν συζητάς πάντα κάτι έχεις να κερδίσεις. Λύση δεν μπορεί να υπάρχει αν δεν συζητήσεις, είπε, και προσέθεσε ότι κατά τη διάρκεια των 15 μηνών εδραιώθηκαν κανάλια επικοινωνίας. Πάντα υπάρχουν εντάσεις, αλλά δουλεύουν οι δυο κυβερνήσεις ώστε οι εντάσεις να μην γίνονται κρίσεις. Κάτι που έχει αποφευχθεί εδώ και 15 μήνες, όπως είπε, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουμε παραβιάσεις εναέριου χώρου, κάτι που για την Ελλάδα είναι ζωτικό γιατί εδραιώνει τη θέση της ότι οι παραβιάσεις στο παρελθόν ήταν αδικαιολόγητες.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι υπάρχει άριστος συντονισμός μεταξύ των δυο χωρών στο Μεταναστευτικό, ώστε να αντιμετωπίζονται τα κυκλώματα διακινητών στην Τουρκία και είπε ότι σήμερα είναι λιγότερες οι ροές σε σχέση με το 2019, αλλά παραδέχθηκε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμη.
Τα δικαιώματά μας, πρόσθεσε, πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Έως σήμερα οριοθετήθηκε η ΑΟΖ με την Αίγυπτο και απομένει να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση με άλλες γειτονικές χώρες. Είναι αναγκαία η οριοθέτηση είπε ο Γεραπετρίτης και τόνισε ότι η ηρεμία που υπάρχει στο Αιγαίο στηρίζεται στη δυνατότητα διαλόγου με την Τουρκία. Η ηρεμία δεν είναι επίπλαστη αλλά ούτε διασφαλισμένη, εξήγησε Γεραπετρίτης.
Όσο υφίσταται η εκκρεμότητα με ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα υπάρχει κίνδυνος να διολισθήσουμε σε εντάσεις και κρίσεις γιατί υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ των δυο κρατών.