Νέο μπαράζ βομβαρδισμών σε προάστιο της Βηρυτού εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ, με στόχο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τον Χασέμ Σαφιεντίν, φερόμενο ως διάδοχο του Χασάν Νασράλα που δολοφονήθηκε από ισραηλινό χτύπημα στις 27 Σεπτεμβρίου.
Πηγή του AFP στη Χεζμπολάχ ανέφερε χθες βράδυ πως εξαπολύθηκαν 11 αλλεπάλληλοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε νότιο προάστιο της Βηρυτού. Συνολικά, τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στοίχισαν τη ζωή σε 37 ανθρώπους σε 24 ώρες, ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου και η τύχη του Σαφιεντίν παραμένει άγνωστη.
Tonight’s Israeli Airstrikes on the Southern Suburbs of Beirut are said to have Targeted a Deep-Underground Bunker utilized by Hezbollah, hiding inside of which Israeli Officials believe was the New Secretary-General of Hezbollah, Hashem Safieddine as well as his Family and… pic.twitter.com/JGMvOpwHxi
— OSINTdefender (@sentdefender) October 3, 2024
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες όμως, τουλάχιστον 20 ρουκέτες εξαπολύθηκαν νωρίς το πρωί στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στη Χάιφα, κάποιες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν και κάποιες έπεσαν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως μη αστικές ζώνες και ερευνώνται για τυχόν τραυματίες.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν χθες Πέμπτη πως θα συνεχίσουν να καταφέρνουν «σκληρά πλήγματα» στη Χεζμπολάχ, έπειτα από τρεις ημέρες χερσαίων μαχών με τον ένοπλο βραχίονα του σιιτικού κινήματος στον νότιο Λίβανο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε εννιά μέλη τους, εξ όσων είναι γνωστά.
Ανακοίνωσαν επίσης χθες βράδυ ότι «εξάλειψαν» ηγετικό στέλεχος του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, τον Ζάχι αμπντ αλ Ράζακ, σε βομβαρδισμό εναντίον του καταυλισμού προσφύγων της Τούλκαρεμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η επιδρομή αυτή είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 18 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Πρόκειται για τον πλέον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Δυτική Όχθη από το 2000, δήλωσε πηγή προσκείμενη στις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Υπενθυμίζεται ότι η Δυτική Όχθη παραμένει υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967.
Άλμα στις τιμές του πετρελαίου
Παρά την κλιμάκωση της έντασης, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι «μπορούμε να αποφύγουμε το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου»,
Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε χθες, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, πως «μπορούμε να αποφύγουμε» το ξέσπασμα «ολοκληρωτικού πολέμου» στη Μέση Ανατολή, όμως πρέπει «να γίνουν πολλά» για αυτό.
Νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, δήλωσε πως βρίσκεται «σε συνομιλίες» με την κυβέρνηση Νετανιάχου για ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, χώρας που συγκαταλέγεται στους δέκα μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου στον πλανήτη.
Οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές αυξήθηκαν αλματωδώς μετά τη δήλωση αυτή.
Από την πλευρά της, η G7 εξέφρασε χθες τη «βαθιά ανησυχία» της για την «επιδείνωση της κατάστασης» στη Μέση Ανατολή, ενώ φως στις μελλοντικές προθέσεις του Ιράν ίσως ρίξει το δημόσιο διάγγελμα που θα απευθύνει σήμερα, Παρασκευή, ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ, το πρώτο του μετά από σχεδόν πέντε χρόνια.
Ισραηλινό πλήγμα απέκλεισε τον δρόμο προς τη Συρία
Ισραηλινό πλήγμα σήμερα το πρωί κοντά στο πέρασμα Μάσναα, στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και της Συρίας, απέκλεισε τον δρόμο που χρησιμοποιούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Άλι Χαμίε.
Ο Χαμίε διευκρίνισε ότι το πλήγμα είχε στόχο περιοχή μέσα στο λιβανέζικο έδαφος, κοντά στο συνοριακό πέρασμα, και προκάλεσε κρατήρα τεσσάρων μέτρων.
Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ότι χρησιμοποιεί το πέρασμα για να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Συρία στον Λίβανο.
«Οι IDF δεν θα επιτρέψουν τη λαθραία διέλευση αυτών των όπλων και δεν θα διστάσουν να δράσουν, αν αναγκαστούν, όπως έχουν κάνει σε όλη τη διάρκεια αυτού του πολέμου», εξήγησε ο Αβιχά Αντράι στο Χ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της λιβανέζικης κυβέρνησης, περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι – στην πλειονότητά τους Σύροι—έχουν περάσει από τον Λίβανο στη Συρία τις τελευταίες 10 ημέρες για να γλιτώσουν από τους εντεινόμενους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.