Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση έδινε το «πράσινο φως» για την αποστολή αεροσκαφών που θα βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα, το πύρινο μέτωπο στην Πελοπόννησο κινούνταν βόρεια των Τρικάλων Κορινθίας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με πολλές διάσπαρτες εστίες έχοντας και από την αέρος συνδρομή 13 ελικοπτέρων και 10 αεροσκαφών.
Επί τόπου επιχειρούν και επίγειες δυνάμεις με 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρο και 132 οχήματα. Την κατάσβεση δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.
Κικίλιας: Πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κόρινθο
«Αντιμετωπίζουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Κορινθία. Αυτή η πυρκαγιά έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες, λόγω του ανάγλυφου, έχει πολύ μεγάλες χαράδρες και ρέματα και πολύ ψηλές κορυφές» τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας σε έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο και καίει για τρίτη ημέρα.
Την πρώτη ημέρα η περιοχή ήταν σε πορτοκαλί συναγερμό, σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της μικροκλίμα. Όπως είπε ο υπουργός, «η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μια κρισιμότητα».
Τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζονται σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος.
Ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως στην περιοχή «επιχειρούν 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος, εναέρια μέσα, 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη», ενώ «το μεσημέρι αναμένονται ενισχύσεις από Ιταλία και Κροατία». Επί τόπου είναι και η ηγεσία της Πυροσβεστικής την οποία, όπως είπε, προβληματίζει η έναρξη της πυρκαγιάς, και ερευνώνται τα αίτια για την ολοκλήρωση του πορίσματος.
Αεροσκάφη από Κροατία-Ιταλία βοηθούν στην κατάσβεση
Η αποστολή των τριών πυροσβεστικών αεροσκαφών από το μηχανισμό rescEU εγκρίθηκε μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ χθες το απόγευμα. Τα αεροσκάφη που προέρχονται από Κροατία και Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα.
Η ΕΕ έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί, όπως τονίζει.
Η Κομισιόν σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου των δασικών πυρκαγιών, η Ελλάδα είχε ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δύο φορές, λαμβάνοντας τότε 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα, καθώς και 7 ομάδες εδάφους, 348 πυροσβέστες και 115 οχήματα.