Μια βραδιά με δύο πρωταγωνιστές, τον Ματθαίο Τσαχουρίδη και την ποντιακή λύρα, διοργάνωσε πριν από λίγες μέρες η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών (ΕΛΑ) και ο πρόεδρός της Δημήτρης Μελισσανίδης.
Πιστή στα όσα πρεσβεύει όλα αυτά τα χρόνια, την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και όλων εκείνων των στοιχείων που ανοίγουν το δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η ΕΛΑ βράβευσε τον εθνομουσικολόγο και αγαπημένο Πόντιο λυράρη στην έδρα της στον Κεραμεικό.
Ήταν «πρώτη φορά» τόσο για τον Ματθαίο Τσαχουρίδη όσο και για την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών. Πρώτη φορά, όπως ο ίδιος είπε, ποντιακός σύλλογος τον βραβεύει για το έργο και την προσφορά του στην ανάδειξη της ποντιακής λύρας και του ποντιακού πολιτισμού αλλά και πρώτη φορά στην ιστορία της η ΕΛΑ τιμά έναν καλλιτέχνη.
Η εκδήλωση ήταν μοναδική, με φόντο την Ακρόπολη. Όπως και το μοίρασμα των συναισθημάτων μεταξύ συντελεστών και κοινού.
«Μεγάλη τιμή στην ταπεινότητά μου και το ευχαριστώ είναι λίγο»
«Από πολύ μικρή ηλικία καταλάβαινα ότι ήμουν ταγμένος στη μουσική και την ποντιακή λύρα, ο ήχος της οποίας υπήρχε και ταξίδευε στο οικογενειακό μου περιβάλλον με αγάπη αλλά και με αξιοπρέπεια. Η οικογένειά μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, με μεγάλη πίστη και ενθάρρυνση με οδήγησε στο δρόμο της μουσικής χωρίς καμία πίεση για τη μάθησή της. Η ποντιακή λύρα είναι αυτή που με κέρδισε από μόνη της, αβίαστα και απόλυτα φυσικά. Ένιωθα ότι με καλούσε να γίνω ο γητευτής της. Το αισθανόμουν», είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών.
Όπως είπε στο κοινό, που πραγματικά πλημμύρισε τον αύλειο χώρο της ΕΛΑ για να τον ακούσει αλλά και για να τον χειροκροτήσει, πολύ γρήγορα από τότε που άρχισε να ασχολείται με την εκμάθηση της ποντιακής λύρας, μπορούσε να παίζει ό,τι άκουγε σχεδόν αυτόματα.
Οι κασέτες «διαμάντια» που του είχε χαρίσει ο αείμνηστος θείος του Παναγιώτης Τσαχουρίδης με τον Γώγο Πετρίδη και τον Χρύσανθο, από το Βοστόνη ήταν το όχημα προς τη δημιουργία.
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης περιέγραψε όλη τη διαδρομή του από τη Βέροια στο Λονδίνο, τον τόπο όπου σπούδασε μουσική με υποτροφία από τη Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας. Στο σημείο αυτό έκανε μια ιδιαίτερα συναισθηματικά αναφορά στον αδερφό του εθνομουσικολόγο και μουσικοπαιδαγωγό δρ Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη που αποτελεί και το άλλο μισό του σε πολλά μουσικά πρότζεκτ.
«Είσαι ένας πρεσβευτής της ποντιακής μουσικής και της Ποντιακής Ιδέας διεθνώς»
Η εκτίμηση που τρέφει ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρης Μελισσανίδης στο πρόσωπο του Ματθαίου Τσαχουρίδη είναι εύκολο να γίνει αντιληπτή καθώς ο καταξιωμένος μουσικός δεν λείπει από καμία μεγάλη εκδήλωση της ΕΛΑ. Όμως όπως εξήγησε ο ίδιος κατά την έναρξη της τιμητικής βραδιάς, τρεις είναι οι λόγοι που κατά την άποψή του έχουν κάνει τον Μακούλη να ξεχωρίζει:
Πρώτον, για την τεχνική του αρτιότητα ως λυράρης. Η λύρα του «ζωγραφίζει» και μαγεύει.
Δεύτερον, για τη μουσική του παιδεία, αφού είναι κάτοχος διδακτορικού στην εθνομουσικολογία και μάλιστα από πανεπιστήμιο του Λονδίνου
Τρίτον, γιατί πέτυχε κάτι που δεν έχει πετύχει μέχρι σήμερα κανένας άλλος Πόντιος καλλιτέχνης. Έκανε την ποντιακή λύρα διεθνώς γνωστή, σε επιφανείς μουσικούς και σε δεκάδες χώρες, ως στα πέρατα του κόσμου.
«Ματθαίο, για μένα δεν είσαι ένας απλός λυράρης, ένας απλός καλλιτέχνης. Είσαι ένας πρεσβευτής της ποντιακής μουσικής και της Ποντιακής Ιδέας διεθνώς. Έχεις φθάσει την ποντιακή λύρα σε άλλα επίπεδα. Σε ευχαριστούμε και σου ευχόμαστε να έχεις τη δύναμη να συνεχίσεις το έργο σου. Καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις, και να ξέρεις ότι εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα σου», είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης απευθυνόμενος στον καλλιτέχνη.
«Σεμνός, ταπεινός και μετριοπαθής ο Ματθαίος Τσαχουρίδης θα παραμείνει στην κορυφή»
Με έκδηλη αγάπη και θαυμασμό για τον Ματθαίο Τσαχουρίδη, ο αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Χάρης Πασβαντίδης παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Δημήτρη Μελισσανίδη, τόνισε πως πρόκειται για έναν καλλιτέχνη αληθινό σταρ που όμως στερείται όλων εκείνων των ελαττωμάτων των αστέρων και για αυτό θα παραμείνει στην κορυφή.
Ο Χάρης Πασβαντίδης αναφέρθηκε στην πορεία του Πόντιου λυράρη, τα όσα έχει καταφέρει έως σήμερα αλλά και στο πόσα του χρωστάμε για το έργο του και την ανάδειξη τόσο της ποντιακής λύρας αλλά και του ποντιακού πολιτισμού.
Πρώτη φορά η ΕΛΑ βραβεύει μουσικό
Θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα ήταν κατά την απονομή του βραβείου, που ακολούθησε.
Ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών απένειμε στον Πόντιο καλλιτέχνη μια εικόνα που αποτυπώνει τον θεό Απόλλωνα, τον θεό της μουσικής, του χορού και όλων των τεχνών, από το Μουσείο των Δελφών.
Πόπη Παπαγεωργίου
Διαβάστε ακόμη: