Την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση τριών υποτροφιών σε φοιτητές του Τμήματος Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών του Queen’s College της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης ο οποίος συναντήθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, με αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά, με επικεφαλής τον πρόεδρο Κώστα Τσιλφίδη.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι υποτροφίες παραχωρούνται εις μνήμη των εθνομαρτύρων Ευαγόρα Παλληκαρίδη και Νίκου Καπετανίδη, καθώς και του καθηγητή και δασκάλου του Πόντου Χάρη Ψωμιάδη και θα είναι ύψους 5.000 δολαρίων έκαστη.
Μάλιστα, ο Χάρης Ψωμιάδης υπήρξε καθηγητής του Νίκου Χριστοδουλίδη, την εποχή που ήταν φοιτητής στο Queen’s College.
Οι υποτροφίες και η ημέρα μνήμης των Ποντίων
Μιλώντας στη συνάντηση, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η απόφαση που πήραμε στο υπουργικό συμβούλιο για θεσμοθέτηση ημέρας μνήμης και Τιμής του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν μια απόφαση που έπρεπε να έχει ληφθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
«Οι σχέσεις της Κύπρου με τον Πόντο πάνε πολλά χρόνια πίσω. Την ίδια στιγμή έχουμε μια πολύ ισχυρή κοινότητα Ποντίων στην Κύπρο για την οποία είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι. Έχω κατ΄επανάληψη συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις για τον Ποντιακό Ελληνισμό, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό» ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «δεν θα ξεχάσω μια εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, όπου η θυσία και ο αγώνας του Νίκου Καπετανίδη ταυτίζεται πλήρως με τη θυσία του δικού μας ήρωα, του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του 18χρονου που απαγχονίστηκε από τους Βρετανούς αποικιοκράτες. Θα επισκεφθώ σύντομα την Ελλάδα ξανά, για να παραστώ σε μια εκδήλωση του ποντιακού ελληνισμού».
Είπε ακόμη ότι η πρώτη του επαφή, που άκουσε για όλα αυτά που πέρασαν οι Πόντιοι, ήταν όταν πήγε στη Νέα Υόρκη, το 1993 για να σπουδάσει. «Είχα την ευλογία να γνωρίσω τον Χάρη Ψωμιάδη, ο οποίος ήταν καθηγητής μου», συμπλήρωσε ο Ν. Χριστοδουλίδης.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για να ενημερώνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία μας, με την ημέρα μνήμης και Τιμής του ποντιακού ελληνισμού, ήταν κάτι που έπρεπε να κάνουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία εδώ και χρόνια. Έστω και αργά έχουμε ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και πρέπει τα Ελληνόπουλα της Κύπρου να γνωρίζουν την Ιστορία των Ποντίων».
Μάλιστα, δεσμεύθηκε για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου την επόμενη χρονιά, η οποία συμπίπτει με τα 70 χρόνια της Εθνικής Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ).
Περήφανοι για την ποντιακή κοινότητα στην Κύπρο
Σημείωσε, επίσης, ότι «είμαστε περήφανοι για την ποντιακή κοινότητα στην Κύπρο που από την πρώτη μέρα που βρέθηκαν στην Κύπρο, κάποιοι για δεύτερη φορά έγιναν πρόσφυγες, εργάζονται σκληρά για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που έχουν με τις οικογένειες τους και για να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη του Ποντιακού Ελληνισμού και να μην ξεχαστεί ποτέ» μέσα και από εκδηλώσεις που πραγματοποιούν σε Σωματεία και Ιδρύματα στην Κύπρο.
Από την πλευρά του ο Κ. Τσιλφίδης είπε ότι «είναι πολύ σημαντικό η ιστορία μας να αναγνωρίζεται και μεταδίδεται από ανθρώπους σαν και εσάς που τολμούν να παίρνουν τέτοιες αποφάσεις».
Κατά τη συνάντηση, η Ομοσπονδία επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το «Βραβείο Χάρη Ψωμιάδη», «εις ένδειξη σεβασμού προς τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη και ευγνωμοσύνης για τη συνεχή και άοκνη στήριξη του προς τον ποντιακό ελληνισμό, καθώς και τιμής για τις υψηλές υπηρεσίες του προς τον Κυπριακό Ελληνισμό».
Ακολούθως, ο Κύπριος πρόεδρος χάρισε στην Ομοσπονδία πλακέτα με ανάγλυφη εικόνα της Κύπρου.
Στη συνάντηση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης και ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά ΗΠΑ-Καναδά δρ Χαράλαμπος Βασιλειάδης.