Συνολικά 82 συναυλίες και αφιερώματα στην παραδοσιακή μουσική του Πόντου και άλλων περιοχών της καθ’ ημάς Ανατολής έχει δώσει στα περίπου 13 χρόνια λειτουργίας του ο «Ορφέας Νέων», το μουσικό εργαστήρι του Συλλόγου Ποντίων Σταυρούπολης «Ακρίτες του Πόντου».
Όπως λέει στο pontosnews.gr ο υπεύθυνος του μουσικού εργαστηρίου των «Ακριτών», Γιώργος Πουλαντσακλής, στόχος είναι η ανάδειξη της παραδοσιακής μουσικής στην αρχέτυπη μορφή της.
«Είμαστε το μοναδικό μουσικό σύνολο που έχει παρουσιάσει τόσα πολλά μουσικά αφιερώματα, συναυλίες και αναλύσεις πάνω σε διάφορους τομείς της παραδοσιακής μουσικής. Πιστεύω ότι αυτή είναι η βασική καινοτομία που έφερε το μουσικό εργαστήρι μας. Έχουμε παρουσιάσει ένα ευρύτατο φάσμα της παραδοσιακής μουσικής και κυρίως αυτής του Πόντου σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού.
»Λόγω του είδους της μουσικής που παίζουμε, η προσπάθειά μας ενέχει τον κίνδυνο ο ακροατής να καταλάβει το κάθε λάθος μας, όσο είμαστε επάνω στη σκηνή. Ωστόσο, αυτό μας δίνει και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, ώστε συνεχώς να διορθώνουμε τα λάθη μας και να γινόμαστε καλύτεροι», τονίζει.
Διδάσκονται διάφορα παραδοσιακά μουσικά όργανα
Οι βάσεις για τη δημιουργία του μουσικού εργαστηρίου του συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» μπήκαν το 2011, όταν ο τότε πρόεδρος του συλλόγου, Παύλος Γαλεγαλίδης, πρότεινε στον Γιώργο Πουλαντσακλή να γίνει ο δάσκαλος λύρας.
«Αυτή η συνεργασία αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία στους “Ακρίτες του Πόντου” ενός τμήματος στο οποίο θα διδάσκονταν διάφορα παραδοσιακά μουσικά όργανα του Πόντου και άλλων περιοχών της καθ’ ημάς Ανατολής, όπως λύρα, ζουρνάς, φλογέρα, κανονάκι, ταμπουράς και άλλα. Σταδιακά το τμήμα άρχισε να στελεχώνεται και με άλλους καθηγητές μουσικής. Ήθελα οι μαθητές μας να έχουν μια διευρυμένη άποψη για την παραδοσιακή μουσική των Ελλήνων της Ανατολής, και όχι μόνον για την ποντιακή», μας λέει.
Την πρώτη του δημόσια εμφάνιση το μουσικό σύνολο την έκανε λίγο μετά την ίδρυσή του, στη Θεσσαλονίκη, και έδειξε ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις αλλά και τις δυνατότητες ώστε να ακολουθήσει μια πολύ πετυχημένη πορεία.
«Ήταν μια συναυλία που δώσαμε με 15μελή ορχήστρα. Βάλαμε τη λύρα στο κέντρο, και γύρω της τοποθετήσαμε άλλα παραδοσιακά μουσικά όργανα. Με τον τρόπο αυτόν θέλαμε να δείξουμε ότι η λύρα μπορεί να σταθεί και μόνη της, όπως για παράδειγμα σε κάποιο μουχαπέτι, αλλά και με άλλα όργανα. Στο πέρασμα των χρόνων είχαμε διάφορα σκαμπανεβάσματα. Κάποια διαστήματα περάσαμε περίοδο μεγάλης άνθησης και άλλα αντιμετωπίσαμε δυσκολίες.
»Είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο σχήμα με 6-7 παιδιά, τα οποία έπαιζαν κυρίως λύρα, σαντούρι και βιολί. Η πορεία μας στο πέρασμα των χρόνων μας έκανε ιδιαίτερα χαρούμενους και μας έδωσε περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τον μουσικό πολιτισμό μας», λέει.
Εκτός από τους μαθητές, στις συναυλίες και τα μουσικά αφιερώματα συμμετείχαν και διάφοροι γνωστοί καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής.
Να σημειωθεί ότι οι συναυλίες του μουσικού εργαστηρίου του συλλόγου «Ακρίτες του Πόντου» δεν υποστηρίζονται οικονομικά από χορηγούς.
«Βασικό μας μέλημα είναι η διδασκαλία και η εκμάθηση της λύρας και του κεμανέ, το οποίο αποτελεί ένα δύσκολο, παραμελημένο και παρεξηγημένο από κάποιος μουσικό όργανο. Επίσης, διδάσκουμε σήμερα κρουστά, ούτι και λαούτο. Συνολικά στο μουσικό εργαστήρι αλλά και στη σχολή εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων έχουμε σήμερα εννέα άτομα», σημειώνει.
Κάθε ηλικίας οι μαθητές
Κατά τον ο Γιώργο Πουλαντσακλή, είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον για εγγραφή στη σχολή από άτομα που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες γειτονικές περιοχές. «Έχουμε ένα αντίτιμο για την εκμάθηση των μουσικών οργάνων, το οποίο προσπαθούμε να μην είναι υψηλό. Αυτό εξαρτάται από την πρόοδο του καθενός στα μαθήματα αλλά και την ετήσια πολιτική του συλλόγου. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που απαιτείται για την εγγραφή σε κάποιο ωδείο.
»Σε γενικές γραμμές ένα μέσο αντίτιμο κυμαίνεται στα 48-50 ευρώ το μήνα», αναφέρει.
Όπως λέει ακόμα, δεν αναλαμβάνει μαθητές μικρότερους από την Δ’ Δημοτικού, αφού πρέπει να μπορούν να καταλάβουν επαρκώς αυτά που τους μεταδίδει. Κατά καιρούς άτομα μέχρι και 70 ετών θέλησαν να μάθουν κάποιο παραδοσιακό μουσικό όργανο και έγιναν μαθητές της σχολής.
Σημαντικότερη στιγμή, η συναυλία στην Κολονία
Σύμφωνα με όσα λέει στο pontosnews.gr ο Γιώργος Πουλαντσακλής, αν έπρεπε να ξεχωρίσει μία από τις συναυλίες που έχει δώσει το μουσικό σύνολό του, θα διάλεγε αυτήν στην Κολονία της Γερμανίας, η οποία δόθηκε σε συνεργασία με τη γνωστή σοπράνο Γιούλη Καραγκούνα και το Σύλλογο Ποντίων Κολονίας «Οι Αργοναύτες», στις 9 Δεκεμβρίου 2023.
«Η συγκεκριμένη συναυλία δόθηκε την Διεθνή Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας των Θυμάτων Εγκλημάτων Γενοκτονίας και της Αποτροπής του Εγκλήματος αυτού. Παρουσιάσαμε παραδοσιακή μουσική από τον Πόντο, η οποία σχετιζόταν με τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Η σοπράνο μας απέδωσε άριες κυρίως από την Αρμενία αλλά και από άλλα μέρη. Βιώσαμε πολύ ωραίες μουσικές στιγμές, οι οποίες άφησαν στον κόσμο έντονα συναισθήματα», καταλήγει.
Ρωμανός Κοντογιαννίδης