Με επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβα και κατάθεση στεφάνων τιμήθηκε σήμερα, το πρωί της Κυριακής, στον ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως η «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 14η Σεπτεμβρίου.
«Η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης από το Τουρκικό κράτος, όπως ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή των Ελλήνων το 1998, εκπέμπει πολλαπλά μηνύματα στις μέρες μας. Πρώτον, ότι ο αλυτρωτισμός και η επεκτατική πολιτική τυφλώνει κράτη και κυβερνήσεις, οδηγώντας σε ακραίες συμπεριφορές και ευφάνταστες διεκδικήσεις. Δεύτερον, δείχνει ότι ο σεβασμός και η συνεννόηση ανάμεσα στους λαούς είναι αξίες που απέχουν πάρα πολύ από μια νοοτροπία που απομονώνει και δεν ενώνει, μια στάση που οδηγεί σε πισωγύρισμα και όχι σε πρόοδο. Τρίτον, αποδεικνύει το μεγαλείο των Ελλήνων, οι οποίοι παρά τους διωγμούς, τους βασανισμούς και τα βασανιστήρια, άντεξαν στο χρόνο, όπως άλλωστε σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας», ανέφερε στην ομιλία της η αναπληρώτρια Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού -ψηφιδωτό που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ιερού καθεδρικού ναού Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως και απεικονίζει το πλοίο που μετέφερε Έλληνες της Μ. Ασίας ως πρόσφυγες στην Ελλάδα– από τον υφυπουργό Εσωτεριών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Κώστα Γκιουλέκα ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης, εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, εκπροσώπους κομμάτων, της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο Νεαπόλεως – Συκεών, τον γενικό πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνο Πολυκάρπου, τον πρύτανη του ΔΙΠΑΕ και αντιπρύτανη του ΠΑΜΑΚ, εκπροσώπους του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, τους προέδρους της ΠΕΔΚΜ και της ΚΕΔΕ, αντιδήμαρχο του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπο της αρμενικής κοινότητας.
Αντίστοιχες εκδηλώσεις για την Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας πραγματοποιήθηκαν και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τα Προσφυγικά Σωματεία και τους οικείους Δήμους.