Δυναμικά άρχισαν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και παράδοσης «Μικρασιατικά 2024», που διοργανώνουν ο Δήμος Κορινθίων και η Μικρασιατική Στέγη στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, με αφιέρωμα για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και την κατοχή της βόρειας Κύπρου το 1974.
Την έναρξη έκανε ο δήμαρχος της πόλης Νίκος Σταυρέλης που υποδέχθηκε τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον καθηγητή και πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαο Ουζούνογλου.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην «αδιανόητη ατιμωρησία της Τουρκίας» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που «δεν είναι επιτρεπτό ούτε και ανεκτό να συνεχισθεί».
Όπως σημείωσε, η «συμπόρευση Τουρκίας και Ρωσίας στην ωμή καταπάτηση του διεθνούς δικαίου» είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι «ουδείς πλέον δικαιούται να παραβλέπει πως η τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και η κατά τα ανωτέρω αδιαφορία –φυσικά κατ’ επιεική έκφραση– της Διεθνούς Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξαν το “πρότυπο”, το οποίο δεν δίστασε να υιοθετήσει η ηγεσία της Ρωσίας προκειμένου να επιτεθεί στην Ουκρανία και να προκαλέσει τον αιματηρό πόλεμο».
Ελλάδα και Κύπρος –κατ’ ουσία δε ο ελληνισμός, στο σύνολό του–, είπε, «ως συνεπείς υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας πρέπει να καταδείξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στη διεθνή κοινότητα, πρωτίστως δε στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες τους διότι ανέχθηκαν και ανέχονται, για τόσες δεκαετίες, τις επιπτώσεις και τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Της πρώτης τέτοιας ωμής καταπάτησης της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας κράτους-μέλους της διεθνούς κοινότητας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιας εισβολής που στοίχισε την ζωή χιλιάδων αθώων θυμάτων, πολλών από τα οποία η τύχη αγνοείται ακόμη και σήμερα», εξήγησε ο τέως ΠτΔ.
Όσον αφορά τις προϋποθέσεις επίλυσης του Κυπριακού Ζητήματος κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι τις δύο 10ετίες που η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει ενεργοποιηθεί επαρκώς η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ). «Οι μέσω της ΚΕΠΠΑ κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την πρόδηλη παραβίαση του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς Δικαίου εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απουσιάζουν επιδεικτικώς, ενώ ουδέποτε η χώρα αυτή πιέσθηκε, ουσιαστικώς, για την υπό όρους Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Νομιμότητας επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Δηλαδή υπό όρους ομοσπονδιακού τύπου Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, όπως απαιτεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο».
Τουλάχιστον επτά είναι οι προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο:
1. Πρώτον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει την πολιτειακή μορφή το πολύ Ομοσπονδιακού Κράτους, κατά τα Διεθνή και κυρίως κατά τα Ευρωπαϊκά αντίστοιχα πρότυπα. Ουδεμία μορφή Συνομοσπονδίας, ευθεία ή συγκεκαλυμμένη, είναι ανεκτή. Και τούτο πρωτίστως διότι πέραν του ότι μια τέτοια «λύση» είναι, εξ ορισμού, «θνησιγενής» και εξυπηρετεί μόνο τις βλέψεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας με το να οδηγεί σε ουσιαστική πολιτειακή αποσύνθεση την Κυπριακή Δημοκρατία, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον «πυρήνα» του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου. Κυρίως δε με τις διατάξεις της ΣΕΕ, ως προς την πολιτειακή μορφή και την κυριαρχία των Κρατών-Μελών της. Πραγματικά, αποτελεί κοινό νομικό και πολιτικό «τόπο» ότι Συνομοσπονδιακό Κράτος δεν μπορεί να είναι Κράτος-Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δοθέντος ότι δεν δύναται, εκ φύσεως, ν’ ανταποκριθεί, μεταξύ άλλων, στις απαιτήσεις επαρκούς τήρησης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.
2. Δεύτερον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να στηρίζεται, καθ’ ολοκληρία, στις θεμελιώδεις αρχές της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, ως θεσμικής εγγύησης της ελευθερίας in globo. Άρα ως θεσμικής εγγύησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όχι μόνο κατά το Εθνικό Δίκαιο αλλά και κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
3. Τρίτον, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία διεθνή νομική προσωπικότητα.
4. Τέταρτον, στην Κυπριακή Δημοκρατία νοείται μία, και μόνον, ιθαγένεια.
5. Πέμπτον, η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι πλήρης, μ’ εξίσου πλήρη σεβασμό όλων, ανεξαιρέτως, των διατάξεων του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Τούτο σημαίνει πληρότητα και της stricto sensu κυριαρχίας της -π.χ. σε ό,τι αφορά την εδαφική της ακεραιότητα, τα σύνορά της, την αιγιαλίτιδα ζώνη της κ.λπ.- και της lato sensu κυριαρχίας της, άρα την πλήρη άσκηση όλων, δίχως οιαδήποτε διάκριση, των κυριαρχικών της κικαιωμάτων, μ’ επίκεντρο τα δικαιώματά της επί του συνόλου των Θαλάσσιων Ζωνών της κατά το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Montego Bay του 1982), π.χ. επί της υφαλοκρηπίδας της και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Ουδεμία δε επιρροή ασκεί επ’ αυτού το ότι η Τουρκία δεν έχει προσχωρήσει στην ως άνω Διεθνή Σύμβαση, αφού αυτή, κατά την νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει διεθνώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, οι οποίοι ισχύουν erga omnes.
6. Έκτον –και κατά συνέπεια– επί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι επιτρεπτό να παραμένουν, κατ’ ουδένα τρόπο, στρατεύματα κατοχής ούτε να ισχύουν, επίσης κατ’ ουδένα τρόπο, εγγυήσεις τρίτων. Και στις «εγγυήσεις» αυτές περιλαμβάνονται ενδεχόμενες «εγγυήσεις» και της Μεγάλης Βρετανίας, ιδίως αφότου συντελέσθηκε το Brexit.
7. Και, έβδομον, τα προαναφερόμενα συνεπάγονται ότι από την Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει ν’ αποχωρήσουν, χωρίς προϋποθέσεις, οι «έποικοι», τους οποίους εγκατέστησε παρανόμως, σύμφωνα μάλιστα με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η Τουρκία και να επανέλθουν οι αναγκαστικώς αποχωρήσαντες από τις εστίες τους, λόγω της τουρκικής εισβολής, πρόσφυγες, ανακτώντας πλήρως όλα τα κατά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αλλά και κατά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαιώματά τους».
Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το ίδιο εντυπωσιακά
Τα Μικρασιατικά 2024 συνεχίζονται απόψε, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00, στην Πλατεία Στ. Ηλιοπούλου – Ιωνία Κορίνθου με:
• Συναυλία του μουσικού συγκροτήματος του γνωστού δεξιοτέχνη μουσικού Κυριάκου Γκουβέντα
• Χορούς Μικράς Ασίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Ιωάννης Θεολόγος» Μελιού Μεγάρων και τη Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου.
Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, στις 09:15, μετά τη Θεία Λειτουργία θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας και τους εις Κόρινθον και όπου γης, θανόντες προγόνους από Μικρά Ασία, Ανατ. Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Πόντο, Ανατ. Ρωμυλία, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιωνίας Κορίνθου. Θα ακολουθήσει ομιλία από τη φιλόλογο Βάσια Θηβαίου. Λίγο αργότερα όλοι μαζί θα μεταβούν στην πλατεία Ηλιόπουλου όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Μικρασιατών.
Οι Μικρασιάτες της Κορίνθου θα ανανεώσουν το ραντεβού τους για το βράδυ της ίδιας μέρας στις 20:00, όπου η Μικρασιατική Στέγη Κορίνθου, ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Ν. Κορινθίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κορινθίας «Αρίων» και ο Σύλλογος των εν Κορινθία Αγγελοκαστριτών «Άγιος Παντελεήμων» θα παρουσιάσουν χορούς της Μικρασίας. Η βραδιά θα κλείσει με συναυλία του συγκροτήματος του Σπύρου Πολυκανδριώτη.