Νέα προσπάθεια διάσωσης του δεξαμενόπλοιου υπό ελληνική σημαία ανοιχτά της Υεμένης –πάνω στο οποίο εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες φωτιάς αφότου δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι–, θα ξεκινήσει εντός της ημέρας, από το ελληνικό ναυγοσωστικό πλοίο «Aigaion Pelagos».
Το «Sounion», με 150.000 τόνους αργού πετρελαίου στις δεξαμενές του, χτυπήθηκε επανειλημμένα στις 21 Αυγούστου έξω από το λιμάνι Χοντάιντα που ελέγχουν οι αντάρτες, στην Ερυθρά Θάλασσα.
Οι Χούθι, κίνημα προσκείμενο στο Ιράν, ανέλαβαν την ευθύνη για την ενέργεια, αναφέροντας πως το έπληξαν με drones εφόρμησης και πυραύλους. Κατόπιν τοποθέτησαν εκρηκτικές ύλες στο τάνκερ και τις πυροδότησαν, προκαλώντας πυρκαγιές στη γέφυρα.
Το 25μελές πλήρωμα, 23 υπήκοοι Φιλιππίνων και 2 υπήκοοι Ρωσίας, διασώθηκε από γαλλική φρεγάτα την επομένη της επίθεσης.
Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή επιχείρηση ASPIDES, η διάσωση του τάνκερ είναι απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή περιβαλλοντική καταστροφή. Στο «Aigaion Pelagos» βρίσκεται ειδική ναυαγοσωστική ομάδα – το πλοίο συνοδεύεται από τρεις φρεγάτες, ένα ρυμουλκό και ένα ακόμα πλοίο υποστήριξης.
Το κίνημα των ανταρτών που ελέγχει την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τμήματος της Υεμένης στοχοποιεί πλοία που κατ’ αυτό συνδέονται με το Ισραήλ, τονίζοντας πως δρα για να υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι επιθέσεις του με πυραύλους και drones έχουν μετατραπεί σε μείζον πρόβλημα για τη ναυσιπλοΐα στα ύδατα γύρω από την Υεμένη, θαλάσσια περιοχή ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο, ωθώντας τις ΗΠΑ να συγκροτήσουν διεθνή ναυτικό συνασπισμό και να προχωρήσουν σε σειρά βομβαρδισμών εναντίον θέσεων και οπλικών συστημάτων των Χούθι, σε αρκετές περιπτώσεις με τη συνεργασία της Βρετανίας.
Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου των Χούθι έχει δηλώσει ότι η απόφαση να επιτραπεί η απόσυρση του «Sounion» οφείλεται στην ανησυχία για οικολογική καταστροφή, ωστόσο η επιχείρηση έχει μεγάλες δυσκολίες καθώς δεν έχουν σταματήσει οι επιθέσεις στην περιοχή.