Δεν βγήκε… λευκός καπνός από τη συνάντηση Μπάιντεν–Στάρμερ στην Ουάσινγκτον, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να βρίσκεται στο περίμενε για το εάν θα της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow εναντίον στόχων σε ρωσικό έδαφος.
Όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός ρωτήθηκε εάν έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο, αρκέστηκε να πει ότι είχαν «μια μακρά και παραγωγική συζήτηση σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής και του Ινδο-Ειρηνικού».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πάντως κατηγορεί τη Δύση ότι με τη διστακτικότητά της αποθρασύνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Ισχυρίζεται ότι όσο η Ουκρανία δεν μπορεί να χτυπήσει τις βάσεις από τις οποίες γίνονται οι επιθέσεις, τόσο μειώνεται η ικανότητα αυτοάμυνας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει η Ουκρανία είχε «σαφές δικαίωμα» να χρησιμοποιεί βρετανικά όπλα για «αυτοάμυνα», η οποία «δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας». Ωστόσο, (προς το παρόν) έχει αποκλείσει τη χρήση των Storm Shadow σε στόχους εκτός των διεθνώς αναγνωρισμένων ουκρανικών συνόρων.
Και οι ΗΠΑ φέτος έστειλαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά όπως και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοι δεν έχουν δώσει άδεια χρήσης για χτυπήματα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Η Ρωσία απειλεί να ισοπεδώσει το Κίεβο
Στο μεταξύ, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει το Κίεβο με μη πυρηνικά όπλα ως απάντηση στη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Όπως ισχυρίστηκε, η Μόσχα έχει ήδη τυπικά τους λόγους για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μετά την εισβολή στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, αλλά μπορεί αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις νέες τεχνολογίες όπλων της για να μετατρέψει την ουκρανική πρωτεύουσα «σε μια τεράστια, διαλυμένη περιοχή», όταν «εξαντληθεί η υπομονή της».