Μια από τις πιο γευστικές στιγμές της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτέλεσε η εκδήλωση «Θεσσαλονικιώτικος Γαστρονομικός Περίπατος», που πραγματοποιήθηκε απόψε στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά πιροσκί, παρασκευασμένα με φρέσκα τοπικά υλικά, σε έναν υπαίθριο χώρο γεμάτο αρώματα και γεύσεις, στο περίπτερο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Πρωταγωνιστής της εκδήλωσης ήταν ο 28χρονος βραβευμένος σεφ Ιωάννης Κοτζαγερίδης, γνωστός για τη δημιουργία του street food «πιροσκί με μπουγιουρντί», ο οποίος τόνισε ότι η παραδοσιακή ποντιακή κουζίνα είναι ποικίλη και απλοϊκή.
Ενσωματώνει παραδόσεις από ορεινές και παράκτιες περιοχές, την αρχαία Ελλάδα, τις νομαδικές περιοχές, καθώς και επιρροές από τη ρωσική, την τουρκική και την αρμενική κουζίνα. «Παρασκευάζουμε σήμερα εδώ παραδοσιακά πιροσκί με πατάτα, τυρί και άλλα κλασικά γεμίσματα, και δώσαμε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ανακαλύψουν τα μυστικά της παραδοσιακής συνταγής. Βίωσαν μια γαστρονομική εμπειρία ενώ κάποιοι –ελπίζω– μυήθηκαν στον καθημερινό πλούτο της ποντιακής κουζίνας, γιατί το ζυμωμένο πιροσκί ήταν και είναι ένα μέρος της γευστικής κουλτούρας μας», είπε ο Ιωάννης Κοτζαγερίδης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, που ήταν παρών στην εκδήλωση, τόνισε τη σημασία της γαστρονομίας στην ανάπτυξη του τουρισμού.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεχίζει στο περίπτερό του στην 88η Διεθνή Έκθεσης να διοργανώνει όμορφες βραδιές που αφορούν τον τουρισμό και με τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης. Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης είναι ακόμα ένα προϊόν που ο Δήμος μας μπορεί να χρησιμοποιήσει ως πλεονέκτημα στον τουρισμό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τα πιροσκί συνοδεία κρασιών του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τις περίφημες «Γοργόνες», σε λευκό και ροζέ , πρόσθεσαν μια ανεπανάληπτη νότα στον… ουρανίσκο και στην εκδήλωση.