Στη μνήμη των θυμάτων και των ξεριζωμένων από τη Μικρασία είναι αφιερωμένη η 14η Σεπτεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως ημέρα μνήμης από τη Βουλή. Ως είθισται, τις Κυριακές πριν και μετά σε ναούς όλης της χώρας τελούνται δοξολογίες. Αυτό συνέβη και στη Νέα Ερυθραία, στο ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, από τον αρχιμανδρίτη Αθανάσιο Ντέτσικα.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Μικρασιατών, στην ομώνυμη πλατεία, με πρωτοβουλία του Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Μικρασιατικής Ερυθραίας (ΚΕΜΜΕ) και της Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας.
Οι παρευρισκόμενοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή, ενώ τον Εθνικό Ύμνο ανέκρουσε η Φιλαρμονική του Δήμου Κηφισιάς «Ανδρέας Κατεβαίνης», υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Γιώργου Χίου. Η εκδήλωση, που εντάσσεται στο θεσμό «Αλλοτινές Πατρίδες», ολοκληρώθηκε με το παραδοσιακό μικρασιατικό κέρασμα.
«Εμείς οφείλουμε να μην ξεχάσουμε ούτε στιγμή την ιστορία αιώνων της Μικράς Ασίας. Στα χώματά της γεννήθηκαν ποιητές, γλύπτες φιλόσοφοι και διάσημοι δημιουργοί. Όχι μόνο στην Αρχαιότητα, αλλά η παράδοση συνεχίστηκε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Του χρόνου κλείνουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ερυθραίας. Στεκόμαστε σήμερα εδώ, δεν ξεχνάμε» είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βασίλης Ξυπολυτάς.
Ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι το 2025 θα ιδρυθεί το πρώτο ψηφιακό μουσείο μικρασιατικής μνήμης. «Μαζί θυμόμαστε, μαζί πολεμάμε» πρόσθεσε.
Το απόγευμα της Κυριακής έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου (με ευρωπαϊκούς πόρους) μουσείου της Ένωσης Μικρασιατών Ν. Ερυθραίας, παρουσία της δημοτικής Αρχής, τοπικών συλλόγων και πολύ μεγάλου αριθμού μελών και φίλων του σωματείου.
Όπως εξήγησε ο ιστορικός Χρήστος Βαρλάς, μεταξύ των εκθεμάτων είναι προικιά που βρίσκονταν στις περίφημες κασέλες των οικογενειών, εργαλεία οικιακής χρήσης, μια μεγάλη συλλογή από ραπτομηχανές με τις οποίες οι Μικρασιάτισσες ενίσχυαν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, και μια μεγάλη συλλογή από τούβλα απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, καθώς η περιοχή της Ερυθραίας ήταν ονομαστή για την παραγωγή τους.