Το ματωμένο τέλος ενός πολιτισμού 3.000 χρόνων στη μικρασιατική γη σηματοδότησε η Μικρασιατική Καταστροφή και η επακόλουθη υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τη Βουλή ως Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Τα θύματα των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών καθώς και τους ξεριζωμένους θα τιμήσει η Αθήνα την επομένη, την Κυριακή, στη μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) και την Περιφέρεια Αττικής.
Στις 11 το πρωί θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στη Μητρόπολη προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης.
Μισή ώρα αργότερα, δέηση στο μνημείο του εθνοϊερομάρτυρα Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης και κατάθεση στεφάνου από τον πρόεδρο της ΟΠΣΕ Αντώνη Οραήλογλου, ύστερα από σύντομη ομιλία για τη βαρβαρότητα της Γενοκτονίας.
Με τιμητικό άγημα και μπάντα, πορεία από την οδό Μητροπόλεως έως την πλατεία Συντάγματος και εκεί θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στις 13:30 στην αίθουσα Ρήγας Βελεστινλής (Ξενοφώντος 4, Σύνταγμα) θα φιλοξενηθεί η εκδήλωση «Ελληνισμός της Ανατολής και ελληνικό πανεπιστήμιο». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο δρ Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης. Το θέμα επιλέχθηκε με αφορμή την ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος μας για ίδρυση πανεπιστημιακού τμήματος που θα ασχοληθεί με την ιστορία, τον πολιτισμό και ότι γενικά έχει σχέση με τον ελληνισμό της Ανατολής.