«Πολύ πιο έμπειρος», κατά δήλωσή του, επέστρεψε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για 6η φορά ως πρωθυπουργός. Εγκαινιάζοντας την 88η έκθεση με την ομιλία από το «Βελλίδειο» τόνισε: «Βρίσκομαι μαζί σας αποφασισμένος να τιμήσω την εμπιστοσύνη σας, ώστε το 2027 να βρει μια Ελλάδα με ευημερία στην κάθε γωνιά της και στον κάθε πολίτη της».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα αλλάζει χρόνο με το χρόνο και η κυβέρνηση από το 2023 μέχρι τώρα υλοποίησε τις δεσμεύσεις για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, για αύξηση των μισθών και των συντάξεων, για τις τριετίες. «Όλα αυτά έγιναν πράξη, όχι με δανεικά, αλλά με μια συνετή πολιτική που παράγει πλεονάσματα και ενισχύει τα εισοδήματα» υποστήριξε.
Είπε ακόμα ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας από το 2019.
Απαριθμώντας τις κυβερνητικό έργο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στα μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης, στο μετασχηματισμό του δικαστικού χάρτη, στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. «Υπάρχουν πολλά, μεγάλα και μικρά, που τα είπαμε και τα κάναμε, από το panic button μέχρι το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα και την εφαρμογή My Coast» πρόσθεσε.
Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ενεργοποιεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα που «οι πολίτες ενέκριναν εμφατικά το 2023», ενώ υπογράμμισε ότι η μάχη με την ακρίβεια θα συνεχιστεί. «Εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό» είπε.
Για την ελληνική οικονομία δήλωσε ότι «βρίσκεται σε στέρεες βάσεις», κάτι που όπως είπε το γνωρίζουν και οι εταίροι στην ΕΕ.
«Μιλάω για έναν πλήρη χάρτη προς το μέλλον. Ζητούμενο είναι η ένταση της ανάπτυξης. Όχι απλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας» δήλωσε και αναφέρθηκε σε εννέα προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε.
Αυτές είναι μεταξύ άλλων η σύγκλιση μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η αύξηση της απασχόλησης ιδίως σε γυναίκες και νέους, η βελτίωση της παραγωγικής δυνατότητας της οικονομίας, η πράσινη μετάβαση, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού και της κλιματικής κρίσης.
«Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, έχω προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολουθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ:
• Αυξάνονται περισσότερες από 2 εκατ. συντάξεις, από 2,2 έως 2,5%, από 1 Ιανουαρίου 2025.
• Από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, με στόχο να ανέλθει στα 950 έως το 2027. Αυτό θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα.
• Από τη φορολόγηση διυλιστηρίων, θα διατεθεί τον Δεκέμβριου έκτακτη ενίσχυση 283 εκατ. ευρώ σε σχεδόν 2 εκατ. πολίτες.
• 670 χιλ. συνταξιούχοι θα λάβουν ως 200 ευρώ λόγω προσωπικής διαφοράς
• Οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα λάβουν μια επιπλέον δόση.
• Οι δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων θα ενισχυθούν με 200 ευρώ. Το ίδιο και ανασφάλιστοι υπερήλικες.
• Στο Δημόσιο σχεδόν 700.000 θα αρχίσουν να βλέπουν νέες ετήσιες αυξήσεις.
• Στην Υγεία, η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, κάτι που θα αυξήσει τις απολαβές 130 ευρώ μεσοσταθμικά ή και περισσότερο.
• Αυξάνεται 20% η αποζημίωση νυχτερινής απασχόλησης σε Στρατό, Πυροσβεστική, Αστυνομία.
• Μειώνονται κατά 1 μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές.
• Καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος το 2025 για κάθε αυτοαπασχολούμενο.
• Το ελάχιστο φορολογητέο ποσό μειώνεται στο μισό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους, αντί των 500.
• Καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες πάνω από 100 Mbps.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ελβετία η Δανία μέσα σε 5 χρόνια, μπορεί όμως να βελτιώνεται συνεχώς. Ξέρω ότι το πρώτο στραβοπάτημα της κυβέρνησης γίνεται πηγή αμφισβήτησης. Το καταλαβαίνω. Όμως είναι λάθος η αντιπολίτευση να εξάγει στη δημόσια σφαίρα τη δική της ανεπάρκεια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την οικογένεια
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι νέα μέτρα για την οικογένεια θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
«Θέλουμε να δώσουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για την αρμονική συνύπαρξη επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Οι εργοδότες που θα διευκολύνουν με παροχές έως 5.000 ευρώ σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από φόρο για το ποσό αυτό» ανέφερε.
Και προανήγγειλε:
• Άμεση κατάργηση φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας.
• Δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες 30-35 ετών.
• Απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Για τους αγρότες
Για τους αγρότες εξήγγειλε οριστική μονιμοποίηση επιστροφής του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο από το 2025. «Τα ποσά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο» υποστήριξε.
Έκανε επίσης λόγο για ευέλικτο σύστημα διαχείρισης κόκκινων δανείων των αγροτών, και πρόσθεσε: «Δρομολογούμε γενναίο πρόγραμμα 600 εκατ. για αύξηση θερμοκηπίων και σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής αδρανών δημόσιων γαιών με επενδυτές που θα κατασκευάζουν θερμοκήπια πολύ μεγάλης κλίμακας για εξαγωγικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».
Για το στεγαστικό
Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ξεκινά άμεσα το δεύτερο πρόγραμμα «Σπίτι μου», με πόρους 2 δισ., για πολίτες έως 50 ετών. «Το επιτόκιο θα είναι το μισό από το εμπορικό» ανέφερε.
Και πρόσθεσε: «Εξασφαλίσαμε 400 εκατ. από Ταμείο Ανάκαμψης για δάνεια με μηδενικό επιτόκιο για ενεργειακή αναβάθμιση παλαιών κατοικιών».
Σύμφωνα με τον ίδιο το επίδομα στέγης έχει ουσιαστικά διπλασιαστεί. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε νέο διπλό σχήμα κινήτρων και αντικινήτρων για κλειστά διαμερίσματα: Όποιος νοικιάζει ένα κλειστό διαμέρισμα θα απαλλάσσεται από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια. Το ίδιο ισχύει και αν μετατρέψει μια βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση.
Ακόμα, θα ισχύσουν:
• Αυξημένο τέλος στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών. Θα απαγορευθεί κάθε τέτοια νέα μίσθωση στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας για τουλάχιστον ένα χρόνο.
• Αύξηση σε 20% της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες που ασφαλίζουν κατοικίες αξίας έως 500.000 από φυσικές καταστροφές. Ακίνητα μεγαλύτερης αξίας θα διατηρούν την έκπτωση του 10%. Αν δεν το κάνουν, από τον Απρίλιο του 2025 δεν θα αποζημιώνονται από το κράτος σε περίπτωση ζημιάς.
Στο ίδιο διάστημα, όλες οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000, θα πρέπει υποχρεωτικά να ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.
Για τις επιχειρήσεις
Η κυβέρνηση, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνει έμφαση στη μεγέθυνση και εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. «Ήδη διευρύνουμε κίνητρα για καινοτομία, συγχωνεύσεις, εξαγορές», ανέφερε.
Ακόμα είπε ότι θα υπάρξουν αλλαγές στη Golden Visa. «Κάναμε αυξήσεις στα όρια μέσω αγοράς ακινήτων. Θα μπορεί κάποιος να πάρει Golden Visa αν επενδύσει 250.000 σε μια startup», είπε.
Και προανήγγειλε:
• Άμεση ίδρυση νέου επενδυτικού ταμείου. Ρόλος του να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες.
Θα συνεχίσουμε την εθνική στρατηγική για διαμόρφωση 12+1 περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης.
• Νέο μεγάλο πρόγραμμα απλοποιήσεων, εντοπίζοντας τις 15 πιο χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες που ταλαιπωρούν σήμερα τις επιχειρήσεις.