Κατατέθηκε στην Κεντρική Επιτροπή η πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη από την ομάδα των «87» (με 100 υπογραφές), λίγο αφότου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ολοκλήρωσε την ομιλία του στην οποία ζήτησε από τους διαφωνούντες να πράξουν αναλόγως, όπως προβλέπει το Καταστατικό. Αμέσως μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος έθεσε επίσης ζήτημα ηγεσίας.
Σημειώνεται ότι για να περάσει η πρόταση χρειάζεται το 50% +1 του συνόλου των μελών της ΚΕ.
Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στους «87» είχαν καταθέσει νωρίτερα κείμενο με το οποίο ζητούν εκλογές.
Κατά την εισήγησή του ο Στ. Κασσελάκης κάλεσε τους εσωκομματικούς του αντιπάλους να καταθέσουν πρόταση μομφής επιβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές. «Πλήρη τρήση της νομιμότητας. Καταθέσετε πρόταση μομφής όπως προβλέπει το καταστατικό. Όχι κρυφά, κοιτώντας τον κόσμο στα ματιά», σημείωσε.
Όπως είπε, «όσο ελκυστικό κι αν είναι να σηκώσεις το γάντι, τόσο σώφρον είναι κάποιες φορές να μην το κάνεις», ενώ τόνισε ότι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει συνολική απογοήτευση» και διαμηνύει «δεν μπορώ να σας εμπιστευτώ, όσο τρώγεστε».
Ο Στ. Κασσελάκης δήλωσε πως εξελέγη με ποσοστό 56% και ότι θα φέρει εις πέρας το «στόχο», δηλαδή «να διαλύσει κάθε φράξια, κάθε φρουρά, κάθε μαγαζί και κάθε παραμάγαζο», ενώ υπογράμμισε πως δεν έχει ανάγκη την καρέκλα του προέδρου» και όπως είπε δεν είναι καν «άνετη» από τα «μαχαίρια» στην πλάτη.
Ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε στα μέλη της ΚΕ πως παρόλο που έχουν περάσει «διά πυρός και σιδήρου», υπάρχει κάτι που τους «ενώνει» και τόνισε πως υπάρχουν δύο επιλογές: «να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη για αντιπολίτευση στην πιο ανάλγητη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης» ή να συνεχίσουμε τη «στείρα εσωκομματική αντιπαράθεση».
«Να μην γίνουμε ο χρήσιμος ηλίθιος της κυβέρνησης Μητσοτάκη», πρόσθεσε, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή κατάσταση «δυστοπία Μητσοτάκη» και φέρνοντας παραδείγματα απ’ όλους τους τομείς, από τις πυρκαγιές και τις υποκλοπές, μέχρι τα Τέμπη και τα ελληνοτουρκικά.
Συνεχίζοντας, κατήγγειλε την «πρωτοφανή μιντιακή και προπαγανδιστική στήριξη» των ελληνικών μέσων και επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «φοβήθηκε» το 2023 να πει «θέλω να κυβερνήσω».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «αντί η εκλεγμένη αξιωματική αντιπολίτευση να φωνάζει στη ΝΔ “φύγετε”, κάποιοι φωνάζουν στον πρόεδρό τους “φύγε”», ενώ εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει είναι ότι «το παλιό αρνείται ότι ξεπεράστηκε και εμποδίζει το νέο να γεννηθεί».
Αναφερθείς στον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε ότι «οι “φατρίες” δεν τον άφησαν να αλλάξει το κόμμα, ενώ κατάφερε να αλλάξει τη χώρα» και σημείωσε πως υπάρχει ένα «σύστημα» που έχει φτιαχτεί ακριβώς για να μην αλλάξει τίποτα και να είναι όλοι ικανοποιημένοι. «Βαφτίζομαι διχαστικός από αυτούς που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια της διαπλοκής και ξεσκίζουν τις σάρκες του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.
Στη συνέχεια παρουσίασε κάποιες από τις προτάσεις του για τις καταστατικές αλλαγές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενδυνάμωση των περιφερειακών επιτροπών, την απλοποίηση της δομής του κόμματος, την αναβάθμιση της Κεντρικής Επιτροπής και τη δημιουργία ενός σχήματος από γραμματείς και γενικό γραμματέα οι οποίοι θα συνοδεύονται από την Εκτελεστική Επιτροπή. Η Εκτελεστική Επιτροπή, όπως είπε, θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των αποφάσεων της ΚΕ.
Όσον αφορά την εκλογή προέδρου, είπε πως πρέπει να γίνεται με καθολική ψηφοφορία από τη βάση, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.
Για τους βουλευτές ο Στ. Κασσελάκης εισηγήθηκε «την υποχρέωση κάθε υποψήφιος να είναι μέλος του κόμματος. Κατεβαίνεις με την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ». Πρότεινε επίσης, όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλέγονται από τις Περιφερειακές Ενότητες, έτσι ώστε να «καταργηθούν οι φράξιες» και οι οργανώσεις μελών να είναι «περισσότερες».
«Ένα ψηφιακό κόμμα, πιο ευέλικτα όργανα, υβριδικές εκλογές σε όλα τα επίπεδα, άνοιγμα στους φίλους, επιλογή όλων των υποψήφιων στη βάση, είσοδος της συμμετοχικής δημοκρατίας», είπε, συνοψίζοντας.
Εξάλλου, δήλωσε ότι δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός και «γι’ αυτό τράβηξε το χαλί». «Δεν μιλάω μόνο για αυτά που με συμφέρουν, μιλάω για τα δύσκολα, μιλάω για όλα», σημείωσε και αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα που έχουν ανακύψει σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο, από τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι την «υπερέκθεση» στα κοινωνικά δίκτυα.
Για τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως τον σέβεται και ότι αυτός τον έβαλε στην πολιτική, ωστόσο διαφώνησε μαζί του γιατί δεν τον στήριξε ως εκλεγμένο πρόεδρο.
Για τα κομματικά μέσα, τόνισε πως αρνείται να του «φορτώσουν» τον «μουτζούρη των αποφάσεων που δεν πήρατε για να κρύβετε κάτω από το χαλί».
Αναφέρθηκε επίσης στον Παύλο Πολάκη τονίζοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να παραδεχτεί ότι έκανε «λάθος» για τη διαγραφή του, ωστόσο, για τις κατηγορίες του περί «lifestyle μασκαριλίκια», διερωτήθηκε αν οι δικές του αναρτήσεις με την οικογένειά του ανήκουν σε ένα «αποδεκτό lifestyle επειδή είναι της αντρικής σχολής» και ανέφερε πως «δεν ντρέπεται» για τη δική του ζωή και ότι η αριστερά θα έπρεπε να «γιορτάζει τη μοναδικότητα του καθενός».
Σχετικά με την αλλαγή ονόματος που πρότεινε ο Στ. Κασσελάκης παραδέχτηκε ότι «δεν άρεσε το όνομα» και δήλωσε: «Δεν έχω εγωισμό να επιμείνω. Ας τεθεί σε διαβούλευση στο συνέδριο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ζητήσει από τους διαφωνούντες να καταθέσουν πρόταση μομφής αν το επιθυμούν, ανέφερε πως κάποιοι τις τελευταίες εβδομάδες «μετρούσαν κουκιά» και όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνει άλλαξαν σενάριο και ζήτησαν εκλογές.
«Θα ήμουν ευτυχής και λυτρωμένος να πάω αύριο σε εκλογές γιατί δεν έχω άλλο από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Τραγική ειρωνεία να λένε ότι είμαι κολλημένος στην καρέκλα, σε ένα κόμμα που όποιος φεύγει παίρνει την καρέκλα του μαζί και όποιος δεν θέλει αλλαγές χαϊδεύει τις καρέκλες», πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύτηκε ότι η ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο κόμμα, της σύγχρονης αριστεράς, στο οποίο θα μιλάει και θα ακούγεται η βάση και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει «με κάθε κόστος» και «με όλο το βρόμικο σύστημα απέναντί» του.